150 Miljoen euro voor steunmaatregel mobiliteitscluster

1 maart 2021

Eerder hebben wij u geïnformeerd over de R&D regeling voor mobiliteitssectoren. Deze is gepubliceerd in de Staatscourant. Meer informatie over deze regeling vindt u op deze pagina. De webinars zijn terug te zien onderaan deze pagina.

27 November 2021: De winnende projecten zijn bekend!
Klik hier voor het persbericht van RAI Automotive Industry NL.
Klik hier voor het persbericht van MEZK.

Drie grote projecten ingediend voor Subsidieregeling R&D Mobiliteitssectoren.
Klik hier voor het persbericht van 1 september 2021.

De subsidieregeling treft u hier. Ook vindt u in de bijlage de voorwaarden waaraan het project moet voldoen. Deze staan in lijn moet de doelen van de HTSM Automotive Roadmap

Het persbericht van 17 mei 2021 vindt u hier. Meer vragen? RVO organiseert een informatie webinar op 21 mei 2021.

Een innovatieboost voor de Nederlandse mobiliteitssector. Het demissionair kabinet heeft vrijdag 12 maart jl. aangekondigd om een bedrag van € 150 miljoen te investeren in de mobiliteitsindustrie. Eerder werd al bekend dat het demissionaire kabinet een R&D subsidieregeling wil ontwikkelen om duurzame projecten in de Automotive, maritieme en luchtvaartsector te financieren. Vanaf 17 mei 2021 is de regeling geopend en zal half augustus 2021 weer sluiten.

Door de coronacrisis wordt de Nederlandse mobiliteitsindustrie geconfronteerd met omzetdalingen waardoor bezuinigd moet worden op R&D-investeringen. Maar juist investeringen in innovatie zullen Nederland doen herstellen van de crisis. Het overeind houden van R&D-investeringen is een noodzakelijk stap om de innovatiekracht van de Nederlandse maakindustrie te waarborgen.

Het is fantastisch nieuws dat er nu zekerheid is over de aanstaande regeling en het beschikbare budget. Inzetten op innovatie is cruciaal om de leidende positie van de Nederlandse Automotive- en mobiliteitsindustrie op peil te houden en uiteindelijk verder te verstevigen”, aldus RAI Automotive Industry NL directeur Albie van Buel.

Investeren in R&D

Het vandaag toegekende budget zorgt voor het behoud van de internationale concurrentiepositie van Nederlandse maakbedrijven in de Automotive, maritieme en luchtvaartsector”, vult Marc Hendrikse van Topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) aan. “Investeren in R&D is de levensader voor bedrijven in deze sectoren. Dit is niet alleen goed nieuws voor bedrijven, maar ook voor de energietransitie. Hiermee kunnen we op korte termijn stappen zetten richting emissieloos rijden, vliegen en varen”.

Perspectief

Het aangekondigde bedrag van € 150 miljoen voor de R&D-subsidieregeling zorgt voor het broodnodige perspectief voor de mobiliteitssectoren. Duurzame en slimme mobiliteitsprojecten die door de coronacrisis op de langebaan zijn geschoven, kunnen nu alsnog worden uitgevoerd. Hiervan profiteert de gehele Nederlandse samenleving en de Nederlandse maakindustrie, van grootbedrijf tot de midden- en kleine industrie. Van Buel: “Het is nu zaak om de regeling snel op te tuigen zodat de eerste projecten zo snel mogelijk kunnen starten”.

RAI Automotive Industry NL heeft zich samen met Topsector HTSM, FME, NMT, LRN en NAG ingezet voor extra financiering voor innovatie binnen de mobiliteitssector.

Lees de volledige Kamerbrief.

Webinar nationale R&D regeling automotive

Dit steunprogramma gaat op 17 mei 2021 van start. Er is een totaal bedrag van 150 miljoen euro beschikbaar voor R&D-projecten in de automobielsector, de maritieme sector en de lucht- en ruimtevaart.

Tijdens dit informatie webinar presenteren we de hoogtepunten en uitgangspunten van dit ondersteuningsprogramma. Tevens informeren we u over het Green and Smart Transport Delta projectplan.

Deze webinars kunt u terugkijken:

Webinar R&D regeling 4 maart

Webinar R&D Tender 10 mei

Vragen?

Wij kunnen ons voorstellen dat dit nog vragen bij u oproept. Het team van RAI Automotive Industry NL staat klaar om te helpen hierbij. Bij vragen kunt u contact opnemen met Bram Hendrix, via b.hendrix@raivereniging.nl of 06 28 35 99 64.

U kunt ook via deze link direct uw vraag stellen.

Bram Hendrix
Programma Manager Smart Mobility & Internationalisation