ING: 1 op 4 nieuwe auto's elektrisch in 2022

19 januari 2022

De nationale subsidieregeling voor EV’s zorgt dit voor een snelle start van de verkoop van elektrische auto’s bij particulieren. Bedrijven blijven de belangrijkste motor achter elektrificatie, stellen analisten van ING.

Elektrisch rijden krijgt steeds meer grip op de automarkt. Waar Nederland het aandeel volledig elektrische auto’s het afgelopen jaar licht zag dalen naar een kleine 20 procent, zal de groei zich in 2022 zich naar verwachting voortzetten.

Snelle EV-start

Nederland blijft daarmee, volgens de nieuwe ‘automotive outlook van ING, na Noorwegen, goed voor een nummer twee positie in Europa. Maar andere Europese landen, zoals Zweden en Duitsland,  hebben hun achterstand nu voor een groot deel goed gemaakt. De nieuwe subsidie van € 3.350 voor modellen tot € 45.000 zorgt voor een snelle start van het jaar bij particulieren.

Plug-in hybrids tussenstation

Bedrijven blijven echter de belangrijkste stuwende kracht achter elektrificatie. Hier is het beeld gemengd, maar snellere leveringen en toenemende ambities om uitstoot te reduceren zorgen per saldo naar verwachting toch voor groei van de registraties. Al met al gaan de ING-analisten er van uit dat bijna 1 op de 4 nieuwe auto’s in 2022 volledig elektrisch zal zijn. Door toenemende hybridisering van bestaande modellen en de behoefte aan flexibiliteit (bijvoorbeeld voor vakanties) blijven plug-in hybrids een tussenstation voor een aanzienlijke groep particulieren.

Download: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/automotive.html