Winnaars Fiets van het Jaar 2017 bekend

3 april 2017

Vanmorgen zijn door RAI Vereniging de winnaars van de verkiezingen Fiets van het Jaar 2017, E-bike van het Jaar 2017 en Speed E-bike van het Jaar 2017 bekendgemaakt. Fiets van het Jaar 2017 werd de Sensa Superlite Disc. De titel voor E-bike ging naar de Giant Prime E+2 en de Trek Super Commuter+ 8S ging met de titel Speed E-bike van het Jaar naar huis.

De  verkiezing 'Fiets van het Jaar' wordt georganiseerd door RAI Vereniging en vond dit jaar voor de 30ste keer plaats. Doel is om de fietsindustrie te stimuleren tot productvernieuwing waardoor de kwaliteit van de fiets en daarmee het fietsplezier verder wordt verbeterd. 

Verkiezing 2017
Dit jaar is de 7e keer dat de E-bike in het zonnetje werd gezet en alweer het derde jaar voor de Speed E-bike. Fabrikanten en importeurs van fietsen in Nederland hebben dit jaar 9 fietsen, 18 E-bikes en 4 Speed E-bikes uit de nieuwe collectie 2017 voor deze verkiezingen geselecteerd. De fietsen zijn door een merkonafhankelijke vakjury kritisch bekeken, beoordeeld én in de praktijk getest.

Juryrapporten winnaars

Fiets van het Jaar: Sensa Superlite Disc 
“Waanzinnige rij-eigenschappen’, zo kwalificeert de jury de Sensa Superlite Disc. De fiets is goed in balans, licht en met een geschikte stijfheid van het frame waardoor er enorm veel gang in de fiets te krijgen is. De fiets is uitgevoerd met een  full carbon voorvork, tapered balhoofdpijp en schijfremmen.  Noemenswaardig is ook de kwaliteit van de afmontage en de strakke afwerking.

Een fiets van Nederlandse makelij waarbij de prijs kwaliteitsverhouding als positief is beoordeeld. De Superlite Disc is een fiets voor actieve mensen die een lichte fiets zoeken.

De Sensa Superlite Disc wordt geproduceerd en in de handel gebracht door Intersens in Almelo.

E-bike van het Jaar:  Giant Prime E+2
Een sportieve, stijlvolle en moderne E-bike met optimaal comfort. Met het ontwerp dat zich kenmerkt door een sportief, laag en breed aluminium frame en geïntegreerde verlichting, is de Prime E+ de E-bike van het jaar 2017.

De jury zegt over deze E-bike: “Hele plaatje klopt, eigentijds ontwerp, aandacht voor veiligheid en perfecte rijeigenschappen.  De Giant Prime E+2 heeft een krachtige motor waarbij de ondersteuning natuurlijk aanvoelt.

Bijzonder is de verlichting die geïntegreerd is in het frame en het dagrijlicht. Deze Prime is afgemonteerd met een sportief aluminium frame en de bijbehorende sportieve zithouding.

De Giant Prime E+2 wordt gefabriceerd en in de handel gebracht door Giant Benelux B.V. in Lelystad.

Speed E-bike van het Jaar: TREK Super Commuter+ 8S
De jury is zeer onder de indruk van de speed pedelec die Trek heeft ontwikkeld. Super Commuter+ frame blinkt uit in rijervaring, zowel op hoge als op lagere snelheid.  

Het frame is stijf. Dit zorgt voor een stabiele wegligging, wat voor snelheden van een speed pedelec gewenst is. Dit wordt bewerkstelligd door een slimme geometrie te combineren met optimale materiaal en onderdelen keuzes. Zoals de carbon voorvork, en de 27.5” wielen met dikke banden.

Maar niet alleen de rijeigenschappen worden geprezen. Ook noemt de jury het design van deze speed pedelec die van een winnaar. De gekantelde motor is in lijn met het frame.

De motor is daardoor op een stijlvolle wijze geïntegreerd in het frame en alle kabels lopen mooi door het frame zonder dat ze liggen te rammelen. Een standaard gemonteerde ‘ketting geleider’ zorgt ervoor dat de ketting nooit van het voorblad loopt.

Aan elke detail is gedacht. Een voorbeeld is de bovenbuis waaraan makkelijk een beugelslot bevestigd kan worden. De laadpoort van de Bosch Powerpack500 zorgt er voor dat de stekker automatisch in de juiste positie draait bij het insteken.

De Trek Super Commuter 8+ is een stijlvolle fiets die comfortabel rijdt en prachtig is vormgegeven. De Speed E-bike wordt geproduceerd en in de handel gebracht door Trek Benelux in Harderwijk.

Beeldmateriaal van de winnaars is te downloaden in de beeldbank van de website www.fietsawards.nl.