APK controle liftplateaus taxibussen vervallen

8 juni 2018

De controle van liftplateaus van rolstoelbussen valt sinds kort niet meer onder de APK keuring. Nu vindt de controle door een gespecialiseerd keuringsbedrijf plaats dat hiervoor een keurmerk afgeeft, zoals het keurmerk LPK. Volgens RAI Vereniging wordt op deze manier de veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van de personenlift beter gewaarborgd.

LPK

Tot 20 mei van dit jaar werden bij de APK keuringen van een taxibusje, de liftplateaus alleen gecontroleerd of deze adequaat aan de taxi waren bevestigd en functioneerden; de zogenaamd permanent aanwezige eisen. Over de ARBO technische staat van de liftplateaus werd echter niets gezegd. En juist deze laatste is van belang voor de veiligheid en gezondheid van de gebruikers.


Schijnveiligheid APK Keuring
Volgens RAI Vereniging was er bij de APK-keuring daarom sprake van schijnveiligheid. Bovendien zijn APK keurmeesters onvoldoende technisch onderlegd om de keuring adequaat uit te voeren. Dit is nu verholpen door de keuring uit de APK-eisen te halen en onder te brengen bij gespecialiseerde keuringsbedrijven. Op die manier wordt in één keuring zowel op de permanent aanwezige eisen gecontroleerd, als wel op de ARBO technische veiligheid van de lift.

LPK
Voor de verplichte jaarlijkse ARBO technische keuring van personenliften en laadkleppen kunnen ondernemers al langere tijd terecht bij LPK erkende bedrijven. LPK staat voor Laadkleppen Periodieke Keuring. In geval van een ongeval, moet de ondernemer kunnen aantonen dat de lift technisch gekeurd is door een deskundige. Bij deze LPK keuring wordt de lift of klep door een gecertificeerde keurmeester aan de hand van Europese normen gecontroleerd. Volgens RAI Vereniging, initiatiefnemer van LPK, is de keuring van groot belang om personen of goederen veilig te vervoeren. RAI Vereniging adviseert ondernemers dan ook om geen risico’s te nemen voor de gebruikers en laadkleppen altijd jaarlijks te laten controleren.