Uitstel voor BPM-afdracht autosector

20 mei 2020

Auto-importeurs van nieuwe en geïmporteerde auto’s krijgen de mogelijkheid uitstel van betaling aan te vragen voor de afdracht van BPM op verkochte auto’s. RAI Vereniging en BOVAG zijn blij dat het Kabinet gehoor geeft aan de oproep van de sector. Dit zogenoemde ‘bijzondere uitstel van betaling’ geeft ondernemers meer financiële ademruimte in deze tijden dat de sector hard wordt getroffen door de sterke daling van autoverkopen.

autobelasting

In Nederland geldt een aanschafbelasting op alle nieuw verkochte en geïmporteerde auto’s (BPM). Voor de zogenaamde vergunninghouders conform artikel 8 geldt dat de BPM een maand na de verkoop van de auto wordt afgedragen aan de Belastingdienst. Momenteel heeft een groot deel van de branche last van liquiditeitsproblemen door de sterk gedaalde verkopen van personenauto’s.

Op verzoek van RAI Vereniging en BOVAG heeft het Kabinet nu besloten om de branche 1 maand extra tijd te geven voor de verplichte BPM-afdracht. Hierdoor verbetert de liquiditeitspositie en krijgt de ondernemer meer ruimte om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen en de crisis te overleven. Eerder werd een dergelijk Kabinetsbesluit al genomen voor de verplichte afdracht de BTW. Het bijzondere uitstel van betaling kan voor allerlei vormen van belasting worden aangevraagd en geldt vooralsnog voor onbepaalde tijd. Later zal het kabinet besluiten hoe de uitgestelde betaling alsnog moet worden voldaan.

RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck: “De Nederlandse autobranche wordt bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. De nieuwe autoverkopen zijn in april met 53 procent gedaald waardoor de inkomsten voor de branche zijn ingezakt en de financiële positie van veel importeurs onder druk staat. Voldoende liquiditeit is de basis voor een gezonde bedrijfsvoering en met het uitstel van de verplichte BPM afdracht, komt daar nu meer ruimte voor.”

Bert de Kroon, voorzitter BOVAG Autodealers: “Dit is goed nieuws. Want dit geeft ruimte in het merkkanaal voor tijdelijke afspraken over de contractuele verplichtingen over en weer, die ons samen door de crisis helpen. Wel belangrijk om te beseffen dat uitstel geen afstel is. Het zal een keer betaald moeten worden.”


Contactpersoon
Floris Liebrand
Floris Liebrand
Communicatieadviseur / woordvoerder
+31 6 13 05 34 84