Winnaars Fiets Awards 2021 bekend

10 maart 2021

De winnaars van de Fiets Awards 2021 zijn bekend gemaakt. De titel Fiets van het Jaar ging dit jaar naar de Batavus Dinsdag Exclusive Plus. De titel E-bike van het Jaar 2021 ging naar de Stella Morena MDB FI terwijl de titel Speed E-bike naar de Gazelle NO.1 ging. In de categorieën Racefiets en MTB van het Jaar vielen achtereenvolgens de Trek Emonda SL 6 Pro en de Merida Ninety-Six RC XT in de prijzen.

De Fiets Awards bestaan uit de jaarlijkse Fietsverkiezing en de Fiets Innovatie Awards. De Fietsverkiezing vond dit jaar voor de 34ste keer plaats. De verkiezing is er op gericht om consumenten en media te laten zien welke ontwikkelingen er zijn op fietsgebied en welke noviteiten en slimmigheden de ontwerpers bedacht hebben om het koperspubliek aan te spreken. Naast de innovaties op een fiets, kijkt de jury ook naar andere aspecten zoals veiligheid, afwerking, rijgedrag, prijs-kwaliteit verhouding en de X-factor van de fiets.

Verkiezing 2021
De Fiets Awards zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de fietsbranche en vormt een van de jaarlijkse hoogtepunten voor de fietsindustrie. Dit jaar telde de verkiezing een record van 60 inzendingen, waaronder drie nog niet eerder aan het publiek vertoonde modellen. Volgens RAI Vereniging is het aantal e-bike inzendingen een duidelijke afspiegeling van de markt te zien. In 2020 steeg de verkoop uit E-bikes met maar liefst 30 procent naar absoluut record (zie bericht fietsverkopen 2020)

Nationaal en internationaal
De genomineerde fietsen zijn afgelopen periode door een merkonafhankelijke vakjury kritisch bekeken, beoordeeld én in de praktijk getest. Hierbij worden punten gegeven voor techniek, prijs-kwaliteit, innovatie, design, rijeigenschappen en veiligheid. Volgens Jack Duis, voorzitter van de Fiets Awards, is de populariteit van de fiets in Nederland en in grote delen van Europa mede door Corona tot ongekende hoogte gegroeid. De Fietsverkiezing is daarom voor fabrikanten niet alleen in Nederland een belangrijke prijs om zichzelf bij een groter publiek in de kijker te spelen, maar ook steeds meer internationaal.

De Awards worden uitgereikt in 5 verschillende categorieën die model staan voor het brede en gevarieerde aanbod aan fietsen.

Fiets van het Jaar: Batavus Dinsdag Exclusive Plus
Heerlijk licht en moeiteloos verplaatst de Batavus Dinsdag Exclusive Plus zich door het verkeer, en is daarnaast ook een hele stijlvolle verschijning. Belt-drive, naafversnelling en schijfremmen maken volgens de jury het plaatje helemaal af. Een fijne fiets voor dagelijks gebruik.

E-bike van het Jaar: Stella Morena MDB FI
Met de opgeruimde, geïntegreerde cockpit is de eerste indruk al goed. En zodra je de weg opdraait blijkt het niet alleen bij een vleugje sportief en stijlvol uiterlijk te blijven: de techniek staat garant voor een fijne rijbeleving en de automatische schakelende naafversnelling in combinatie met de Bosch middenmotor maakt indruk. En de complete uitrusting (beltdrive en connected display) maakt het plaatje compleet. In het sterke veld een terechte winnaar.

Speed E-bike van het Jaar: Gazelle NO.1
De Gazelle NO. 1 maakt met zijn stoere, unieke verschijning meteen indruk. Geïntegreerde accu, automatische naafversnelling, beltdrive en de connected display: de uitrusting is helemaal 2021. En tussen de speed-pedelecs maakt de volledig geïntegreerde cockpit -waar geen kabels te zien zijn- een opgeruimde en onderscheidende uitstraling.

Racefiets van het Jaar: Trek Emonda SL 6 Pro
n de Hollandse test-omstandigheden laat de Trek toch zien een echte racefiets te zijn. De uitrusting is met de geïntegreerde cockpit en schijfremmen goed, en het uiterlijk valt ook in de smaak van de testers. Maar de meeste indruk maakt deze allround racer met het vertrouwde en comfortabele weggedrag met ontegenzeggelijk race-DNA.

MTB van het Jaar: Merida Ninety-Six RC XT
Stabiel, snel, comfortabel, speels: weinig testers zijn niet onder de indruk van de Merida. Met de Twistlock lockout zet je in één simpele draaibeweging voor- en achtervering in de lockout en wordt het rijgedrag nog een tandje scherper. En de uitrusting is compleet, de standaard dropper post maakt de Merida nog breder inzetbaar en met ruimte voor 2 bidons verloochent hij zijn marathon-roots niet. De P-FLEX achtervork is een technisch mooie oplossing.

Beeldmateriaal van de winnaars is te downloaden in de beeldbank van de website: www.fietsawards.nl.