Reactie RAI Vereniging invoering helmplicht snorfietsen

30 juni 2022

De landelijke helmplicht voor snorfietsers wordt vanaf 1 januari 2023 ingevoerd. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op haar website. De sectie Scooters van RAI Vereniging is blij dat de scooterrijder en de branche eindelijk duidelijkheid hebben. De branche kan nu doorpakken en ervoor zorgen dat er voldoende helmen beschikbaar zijn. 

bromfiets snorfiets scooter

De invoering van de helmplicht voor snorfietsers heeft grote impact op zowel de ondernemers als alle bijna 800.000 snorfietsgebruikers in Nederland. RAI Vereniging is weliswaar nooit voorstander geweest van de helmplicht maar is van mening dat nu het besluit definitief is en de datum vast ligt, een zorgvuldige invoering voorop staat. Voldoende beschikbaarheid van een breed assortimenten helmen, inclusief speed pedelec helm, is daarbij cruciaal.

Speed pedelec helm

De sectie Scooters is blij dat snorfietsgebruikers straks ook gebruik kunnen maken van de speed pedelec helm. Deze comfortabele, veilige lichtgewicht helm is eerder samen met de fietsindustrie leden van RAI Vereniging ontwikkeld voor speed pedelec gebruikers. Zij bereiken een maximumsnelheid van 45 km/h.

Handhaving

RAI Vereniging sectie Scooters verwacht dat door de invoering een deel van de huidige snorfietsgebruikers straks kiest voor nieuwe veel snellere voertuigen die als elektrische fiets op de markt worden geïntroduceerd maar dat in werkelijkheid helemaal niet zijn. Deze voertuigen, zoals bijvoorbeeld bepaalde fat bikes, bereiken in de praktijk soms topsnelheden van 45 km/h, hebben soms een gashendel en zijn daarmee voor de wet feitelijk een bromfiets. Er wordt echter vrijwel niet gehandhaafd en gebruikers dragen geen helm. Deze ontwikkeling draagt absoluut niet bij aan de verkeersveiligheid in het algemeen en die op het fietspad in het bijzonder.

Naast handhaving op deze voertuigen, is het daarom ook essentieel dat de invoering van de helmplicht in relatie wordt gezien met de introducties van alle nieuwe Light Electric Vehicles (LEV's) en de aanstaande wetgeving voor dit soort voertuigen.


Contactpersoon
Floris Liebrand
Floris Liebrand
Communicatieadviseur / woordvoerder
+31 6 13 05 34 84