Voorlichtingsbijeenkomst vervoer en opslag lithiumbatterijen

22 augustus 2017

Op donderdag 28 september organiseerden ARN en RAI Vereniging in samenwerking met diverse branchepartijen voor leden van RAI Vereniging een voorlichtingsbijeenkomst over de nieuwste regels voor vervoer, opslag en retourlogistiek van nieuwe en gebruikte lithiumbatterijen.

Uitnodiging lithiumbatterijen

Elektrische mobiliteit is niet meer uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken. Van tweewieler tot auto, van vrachtwagen tot brommobiel; geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven voertuigen vinden steeds vaker hun weg naar de eindgebruiker, zowel in Nederland als andere Europese landen. De energiebron hiervan zijn veelal lithiumbatterijen, en die zijn onderworpen aan strenge eisen qua verzending, verpakking, opleiding en transport. Maar wat zijn die eisen nu precies?

Laat u voorlichten!
Tijdens deze bijeenkomst hoort u wat de (aanpassingen in de) voorschriften zijn. Daarnaast vertellen ARN en Stibat u over de inzameling en recycling van batterijen, en de oplossingen voor veilig transport. Voor vervoer van niet-transportzekere batterijen naar een verwerker gelden namelijk zwaardere vervoerscriteria, dan bij ‘transportzeker’ geclassificeerde lithiumbatterijen.

Voor wie?
De bijeenkomst op 28 september richt zich in eerste instantie op voertuigimporteurs, die te maken hebben met verzending van lithiumbatterijen, bijvoorbeeld technisch of logistiek specialisten, of degene die zich met dealercontacten bezighouden. De bijeenkomst kan echter ook zeker nuttig zijn voor leden van RAI Vereniging die lithiumbatterijen in andere toepassingen leveren. Na deze bijeenkomst bent u volledig op de hoogte van de voorschriften voor veilig vervoer en opslaan van lithium ion-batterijen.

Programma

13.15 uur

13.30 – 13.40 uur

 

 

Ontvangst en registratie deelnemers

Welkom 

Door Eugène Moerkerk, RAI Vereniging

13.40 – 14.00 uur

 

Het landschap van elektrische mobiliteit

Door Wout Benning, RAI Vereniging

14.00 – 15.15 uur

 

Vervoer (over de weg, zee en binnenvaart) en opslag van lithiumbatterijen

Door Thomas Reitsma, Beleidsadviseur evofenedex en Pascal Smetsers, Bedrijfsadviseur evofenedex

15.15 – 15.30 uur

Pauze

15.30 – 16.15 uur

 

Omgang met (defecte) lithiumbatterijen

Door Gert Jan van der Have, Projectleider ARN & Gert-Jan van Huuksloot, Manager Veiligheid en Preventie Stibat

16.15 – 16.30 uur

Afronding en benoeming eventuele actiepunten

16.30 uur

Afsluiting