Verslag EU-consultatie verplichte verkeersveiligheidsvoorzieningen

4 december 2017

Nederland ziet wel iets in het verplichten van veiliger voertuigen door innovatieve technologieën of veiliger voertuigontwerpen. Dat blijkt uit het onlangs verschenen verslag van de EU-consultatie hierover en de Nederlandse inbreng daarbij.

EU

Nederland maakt zich in het bijzonder zorgen over de veiligheid van kwetsbare weggebruikers, vooral in de steden. Voetgangers, fietsers, ouderen en motorrijders vertegenwoordigen meer dan de helft van de verkeersdoden in stedelijke gebieden.

Dat blijkt uit de Nederlandse inbreng op de openbare Europese consultatie over de Verordening over algemene veiligheid van motorvoertuigen en de Verordening over bescherming van voetgangers.

Alle particulieren, bedrijven, organisaties en overheden konden reageren op deze raadpleging. Wij attendeerden u op deze consultatie met dit nieuwsbericht.

Nederland gaat (nog) niet in op specifieke veiligheidsvoorzieningen die verplicht zouden worden, maar is dus wel positief over de gedachte van verplichtstelling in het algemeen. Zij constateert in haar inbreng bovendien dat ambitieuze veiligheidsverbeteringen de automobielindustrie ten goede komen.

Het helpt immers de Europese voertuigfabrikanten en technologiehouders om hun wereldwijd toonaangevende positie in veiligheidstechnologie te behouden, wat hun concurrentiepositie op de Europese markt versterkt en de wereldwijde exportmogelijkheden vergroot.