Rytle presenteert ‘disruptief’ concept voor stedelijke logistiek

3 april 2018

De Duitse startup Rytle komt met een geheel nieuw concept voor binnenstedelijke logistiek, gebaseerd op elektrisch aangedreven transportfietsen met speciaal ontwikkelde transportboxen.

Rytle zegt daarmee een ‘disruptief’ concept te hebben ontwikkeld waarmee zij traditionele vervoersvormen in de stedelijke logistiek willen vervangen

In hun benadering worden vracht- en bestelauto’s in drukke stadscentra vervangen door elektrisch aangedreven transportfietsen met speciaal ontworpen en voorgepakte transportboxen met het formaat van een standaard pallet.

 

City hub

Rytle noemt het een logisch vervolg op het ‘city hub model’ waarmee op diverse plaatsen in Europa wordt geëxperimenteerd. Daarbij richten transportbedrijven overslagpunten in de periferie van de stad in en wordt de vracht voor het laatste deel naar de klant gebracht met lokale koeriersdiensten.

Met de elektrische transportfiets ‘Movr’, gestandaardiseerde transportboxen en een logistieke app worden alle belanghebbenden op elkaar aangesloten. Daarmee ambieert Rytle naar eigen zeggen niets minder dan “de grootstedelijke logistiek opnieuw uitvinden”.

Pickup locaties

In de stad komen hubs van het formaat van twee parkeerplekken die fungeren als centrale pickup locaties voor de vloot van Movr-fietsen, die elk maximaal negen voorgepakte boxen kunnen meenemen. De Movr fungeert ook als heftruck door zelf de lading op te pakken en op het frame te plaatsen. De chauffeur logt dan in op een beveiligde clouddienst waar hij informatie krijgt over de klant, de aard van de vracht en de bestemming.

Naast deze hardware ontwikkelt Rytle ook diensten, waaronder huur en lease. Hun software maakt aansluiting op alle bekende logistieke pakketten mogelijk, waarmee locatie, gewicht en toestand van de vracht op afstand te monitoren is.

In de tweede helft van 2018 worden meerdere praktijktests uitgevoerd.

DHL

Ook DHL toonde vorig jaar al met welke concepten zij de nieuwe stadslogistiek willen invullen. Naast de bekende Streetscooter zetten ook zij transportfietsen in. Wij schreven over hun parcycles en cubicycles dit artikel.