Minder aangiften fietsdiefstal

17 mei 2018

Het aantal aangiften van fietsdiefstal is in het eerste kwartaal van 2018 met ruim 23 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2017 werd al een afname van 20 procent genoteerd.

fietsdiefstal

In 2017 werd bijna 79.000 keer aangifte gedaan, bijna 20 procent minder dan een jaar eerder. En in de eerste drie maanden van dit jaar werd 9.275 keer aangifte gedaan, ten opzichte van 12.075 keer in het eerste kwartaal van 2017. Dat is een afname van 23,2 procent.

Het werkelijke aantal diefstallen ligt uiteraard aanzienlijk hoger want lang niet alle gedupeerden doen aangifte.

Aangiftebereidheid

Een diepgravende analyse van deze (ogenschijnlijke) daling is niet voorhanden. Belangrijke factor daarbij is de zogenoemde aangiftebereidheid; deskundigen, van onder meer de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), schatten dat in tussen 25 en 35 procent van de gevallen aangifte wordt gedaan.

Drempel

Volgens AVc is de drempel om aangifte te doen hoger doordat het sinds juni 2016 verplicht is om daarvoor met DigiD in te loggen. Sinds 1 april 2017 is naast DigiD ook controle per sms verplicht. Het aanvragen van sms-controle duurt maximaal vijf werkdagen. Aanvragers ontvangen daarvoor per post een activeringscode.

Oud barrel

Politiebonden bevestigen dat DigiD een drempel vormt. Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond NPB vertelde aan het Algemeen Dagblad: ,,Politiemedewerkers geven aan dat er een vermindering is. Mensen denken halverwege: ja da-hag, dat is me teveel gedoe.'' Gerrit van de Kamp van bond ACP: ,"Zeker bij ‘oude barrels’ hebben mensen geen zin in die rompslomp.'' De politie denkt niet dat DigiD-aangifte zoveel invloed heeft. ,"Vrijwel iedereen heeft zo'n code, omdat je die ook voor andere zaken nodig hebt", aldus een politiewoordvoerder. "Er is maar een heel kleine groep die hierdoor afvalt, bijvoorbeeld toeristen."

Download overzicht

In het overzicht dat u hiernaast kunt downloaden ziet u uitgebreidere cijfers, zoals de onderverdeling tussen de verschillende politie-eenheden waar de aangiftes zijn binnengekomen.