Gastlessen op vmbo: leerlingen keuren laadkleppen voor LPK

11 maart 2020

Het LPK-keurmerk van RAI Vereniging staat voor veilig werken met een hydraulische laadklep. Ook op het vmbo wordt bij het uitvoeren van opdrachten door leerlingen met laadkleppen gewerkt. Wat vanzelfsprekend veilig moet gebeuren en heel leerzaam kan zijn.

Een veilige leeromgeving is ook het devies van platform Mobiliteit en Transport, de overkoepelende organisatie voor vmbo’s, zoals u hier kunt lezen.

Bij het bezoeken van vmbo’s om de carrosseriebouw onder de aandacht te brengen, wordt ook de staat van hun laadkleppen bekeken. Dat bracht RAI CarrosserieNL en het keurmerk LPK (Laadklep Periodieke Keuring) op het idee om vmbo’s een gratis LPK-keuring aan te bieden. Dat kan ook gecombineerd worden met een gastles over carrosseriebouw. Voor de uitvoering daarvan hebben wij contact gezocht met Cor van Wijk, die ook het LPK-praktijkexamen voor personen die keurmeester willen worden beoordeeld.

Live LPK-keuring

Op het vmbo neemt Cor van Wijk samen met een groepje techniekleerlingen de keurpunten door en wordt de laadklepkeuring ‘live’ uitgevoerd. Leerlingen assisteren de keurmeester bij de praktische handelingen die hierbij horen. Zo krijgen de leerlingen een idee over de gebruikte techniek en werking van de laadklep, de belangrijkste risico’s en hoe deze te controleren en te beoordelen.

Afgelopen week zijn de eerste laadklepkeuringen uitgevoerd bij het Vechtdal College in Hardenberg en het Nuborgh College in Elburg. Het keuren van de laadklep is gecombineerd met een gastles over carrosseriebouw. De jongeren werden steeds enthousiaster tijdens het keuren en de gastles en een aantal geeft aan graag een carrosseriebouwbedrijf te willen bezoeken om nog meer van het vak carrosseriebouw te kunnen zien.

Promotie carrosseriebouw

De komende week staan er nog LPK-keuringen in Amsterdam en Den Haag op het programma. Deze keuringen zijn gratis voor het vmbo en een mooie promotie voor de carrosseriebouw. Mochten er bij de keuring afkeurpunten zijn dan krijgt het betreffende vmbo hier een overzicht van en kan het met de plaatselijke carrosseriebouwer contact opnemen om ervoor te zorgen dat de laadklep wél aan de LPK-eisen gaat voldoen. Doel is om zoveel mogelijk vmbo’s hun laadklep LPK te laten keuren, in combinatie met een gastles carrosseriebouw en hiermee de interesse voor en uiteindelijk de instroom in de carrosseriebouw te bevorderen.


Contactpersoon
Jasper Burgers
Jasper Burgers
Beleidsadviseur RAI CarrosserieNL
+31 20 504 4993