MONO - Ongestoord de weg weer op

10 juli 2020

Ruim een kwart (27%) van alle Nederlanders die voor hun werk onderweg zijn voelt zich tijdens zakelijke ritten meer gehaast dan tijdens privéritten. En zeven op de tien werknemers (71%) vindt het prettig wanneer hun werkgever hen helpt om veilig aan het verkeer deel te nemen door te rijden zonder afleiding.

Dit blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder 1.000 werknemers van 18 jaar en ouder. Het wordt weer drukker op de weg en dat betekent weer meer kans op ongelukken. Een belangrijk oorzaak is afleiding door bijvoorbeeld de mobiele telefoon.

Veilig rijden is MONO rijden: zonder onnodige afleiding en met volle aandacht voor het verkeer.

MONO-zakelijk gaat over de rol van werkgevers kunnen spelen bij het MONO rijden van hun medewerkers. Het gaat over eisen aan hun bereikbaarheid en over voorkomen afleiding onderweg. Niet alleen kan MONO rijden veel leed voor werknemers en kosten (onder meer van ziekteverzuim) voor de werkgever besparen, maar het kan vooral ook imagoschade voorkomen.

Want wat als een medewerker van een professionele onderneming in de mobiliteitsbranche betrokken raakt bij een ernstig ongeval doordat hij zijn telefoon niet met rust kon laten? Wat als dan blijkt dat de werkgever van die medewerker eist dat hij altijd maar bereikbaar is?

MONO-zakelijk helpt werkgevers met praktische tips en adviezen over het maken van afspraken met medewerkers. Ook zijn daar middelen te vinden als posters en flyers. Daarnaast biedt MONO-zakelijk een community, waarbinnen werkgevers zich door elkaar kunnen laten inspireren.

Deze campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Veilig Verkeer Nederland, ANWB, Bouwend Nederland, Interpolis, VNA, RAI Vereniging, Provincie Zuid-Holland, TeamAlert en STLwerkt (Sector Transport Logistiek). Het doel is om werkgevers en werknemers bewust te maken van het belang van rijden zonder afleiding (MONO). Autocoureur Tim Coronel is ambassadeur van MONO-zakelijk, omdat hij als geen ander weet dat van cruciaal belang is om je ogen op de weg te houden tijdens het rijden.


Contactpersoon
Miranda Maasman
Miranda Maasman
Public Affairs adviseur
+31 20 504 4949