Onderzoek wijst uit: muziek in auto beter voor veilig rijden

3 juni 2021

Vaak wordt gedacht dat autorijden met muziek op gevaarlijker is dan in stilte rijden. Maar dat is niet het geval. Uit onderzoek blijkt zelfs dat muziek in bepaalde verkeerssituaties een positieve invloed heeft op het rijgedrag.

Automobilisten die naar muziek luisteren die ze leuk vinden, letten beter op tijdens het rijden en leveren daardoor betere prestaties. In de zoektocht naar de veiligste autorijd-muziek gaat de webshop voor auto’s, auto.nl, met Nederlandse artiesten op zoek naar nummers waarmee iedereen thuis kan komen. Tim Knol bijt het spits af met het nummer ‘Wandering Heart’. Een nummer dat voldoet aan alle voorwaarden om automobilisten lekker te laten autorijden. 

Muziek luisteren tijdens het autorijden verhoogt de concentratie maar er zijn wel een paar voorwaarden waaraan die muziek moet voldoen. Zo is het juiste aantal Beats Per Minute (BPM) van groot belang. Uit onderzoek** blijkt namelijk dat nummers met té hoge BPM een negatieve invloed hebben op de rijstijl. Ook de toonsoort speelt mee. Té hoge, schrille klanken of te lage bastonen in een nummer zorgen voor agressiever rijgedrag waardoor er meer kans op ongelukken ontstaat. Zo werd het nummer ‘American Idiot’ van de band Greenday - 189 beats per minute - door onderzoekers** al eens als gevaarlijkste nummer bestempeld om op te autorijden. Qua muzieksoort wordt Jazz ook niet aanbevolen. De complexiteit zorgt ervoor dat de bestuurder zich meer op de muziek concentreert dan op het rijden. Dit geldt ook voor Heavy Metal, Hardrock en de snelle tonen van Reggaeton of harde techno-beats. 

Popmuziek neemt minder ruimte in je hersenen in

Popmuziek wordt gezien als de beste muziek voor achter het stuur, zo blijkt uit diverse buitenlandse onderzoeken***. Dit komt omdat deze muzieksoort vaak simpel en repetitief is en omdat we het ritme en de woorden al menen te kennen. Hierdoor neemt het minder ruimte in je hersenen in, waardoor je je beter op het verkeer kunt concentreren. In de zoektocht naar de beste autorijd-muziek gaat auto.nl met Nederlandse artiesten op zoek naar nummers waarmee iedereen thuis kan komen. Tim Knol werd als eerste benaderd en schreef een nummer dat automobilisten lekker moet laten autorijden, ‘Wandering Heart’. 

Phil Vonk van auto .nl: “Om de Nederlandse wegen een stukje veiliger te maken is auto.nl begonnen met een zoektocht naar de perfecte autorijd-muziek en dit doen we niet alleen. Wij doen dit samen met Nederlandse artiesten die weten wat goede muziek is. Samen met deze artiesten maken wij nummers waarmee iedereen thuis kan komen. Tim Knol is de eerste artiest waar we mee werken.”

Tim on the road

In 'Wandering Heart’ bezingt Tim Knol zijn autoritten huiswaarts na een optreden. Een gevoel waar hij feilloos aan kan refereren want afgelopen jaren speelde de singer en songwriter wekelijks shows door het hele land. Knol’s referentie naar de muziek die hij zelf graag luistert in de auto hoor je duidelijk terug in het nummer. Geïnspireerd door de muziek van Americana helden en rockbands uit de jaren zeventig is het resultaat een klassieke rock sound met een Tim Knol twist.  “Bij het schrijven van dit nummer wilde ik het gevoel vatten dat ik vaak heb als ik naar huis rij na een show. Een fijn moment van nagenieten en ontlading. Het leek me te gek om dit uit te voeren geïnspireerd op de muziek die ik graag luister tijdens het autorijden”, aldus Tim Knol. 

Het ideale autorijd-nummer, 'Wandering Heart’, is een samenwerking met auto .nl en is tevens een opwarmer in de aanloop naar de release van het vijfde studio album van Tim Knol dat in 2022 uitkomt. 

Het nummer is vanaf vandaag te beluisteren op auto.nl/muziek

Kijk voor meer informatie op www.auto.nl