1,1 miljoen fietsvakanties in eigen land

24 februari 2020

Nederlanders boeken jaarlijks gemiddeld zo’n 3,1 miljoen binnenlandse vakanties. Van dit totaal is ongeveer een derde (1,1 miljoen) een fietstocht. Dit aantal is verdeeld over 967.000 standplaatsvakanties met fietsen als hoofdactiviteit en 166.000 fietstrektochten. Bij elkaar goed voor circa 326 miljoen euro aan bestedingen, zo blijkt uit cijfers van Fietsplatform, de koepelorganisatie voor recreatieve fietsers.

Dat Nederlanders er vaak voor kiezen de fiets mee te nemen op vakantie of daarmee op vakantie te gaan is niet verwonderlijk. De fiets is immers het ideale vervoermiddel om te ontspannen, de omgeving te verkennen en lekker buiten te zijn. Recreatieve fietsers noemen ontspanning (31%), buiten willen zijn (17%) en ‘er even tussenuit’ (14%) als belangrijkste redenen om voor het plezier te fietsen.

Fiets achterop auto

Het grootste deel van de Nederlandse fietsvakantiegangers neemt de fiets mee achterop de auto en onderneemt ter plekke dagtochtjes per fiets. Deze groep verblijft meestal op een camping in een (vouw)caravan of kampeerauto of kiest voor een hotel of B&B.

De trektochtfietser die in eigen land blijft, start meestal direct vanuit huis (64%). Kamperen in een tent is bij deze categorie het meest populair, maar de trektochtfietsers overnachten ook graag bij een adres van ‘Vrienden op de fiets’ of in een hotel, pension of B&B.

Fietsers besteden meer

Volgens Fietsplatform gaven Nederlanders in 2018 een bedrag van 326 euro uit aan fietsvakanties, waarvan 260 miljoen aan fietsstandplaatsvakanties en 66 miljoen aan fietstrektochten. Opmerkelijk is dat Nederlandse fietsvakantiegangers per persoon meer uitgeven dan het geval is bij een gemiddelde binnenlandse vakantie. Bovendien duren fietsvakanties in de meeste gevallen ook iets langer, aldus de organisatie.