DENS introduceert schone energie uit mierenzuur

24 oktober 2019

DENS, de Helmondse startup die is voortgekomen uit Team FAST –bekend van de mierenzuurmotor– gaat zich richten op de exploitatie van de mierenzuurtechniek voor generatoren en waterstof tankstations. BOM Brabant Ventures en Brabant Startup Fund investeren 550.000 euro in de ontwikkeling van een winstgevend businessmodel.

Binnenkort presenteert DENS (Dutch Energy Solutions) de eerste generator die elektriciteit opwekt op basis van hydrozine, beter bekend als mierenzuur. Het is een vloeistof die gewoon getankt kan worden, net als benzine of diesel. De DENS-generator zet hydrozine om in waterstof en vervolgens in elektriciteit.

Waterstof is schoon, want het laat bij verbranding alleen waterdamp achter. Maar het is een licht ontvlambaar en explosief gas, dat moet worden opgeslagen in kostbare tanks die hoge druk aankunnen. Door hydrozine als tussenschakel toe te passen, wil DENS de nadelen van waterstof ondervangen. Hydrozine is veiliger, goedkoper en gemakkelijker toepasbaar dan waterstof.

VDL-bus op mierenzuur

De ervaring die eerder werd opgedaan met Team Fast, die onder andere resulteerde in de ontwikkeling van de eerste elektrische VDL-bus op mierenzuur, leidde in 2018 tot een pilot in samenwerking met bouwbedrijf BAM Infra. Met een generator die werd gevoed door een flinke hydrozinetank leverde DENS twee weken lang stroom bij de verbouwing van de N211, de eerste CO2-negatieve weg van Nederland.

De DENS X2 generator die we nu ontwikkelen, is een aantrekkelijk alternatief voor vervuilende en luidruchtige dieselgeneratoren op plekken waar geen stroomvoorzieningen zijn, zegt Max Aerts, oprichter van DENS. ‘Dat geldt voor bouwplaatsen, maar zeker ook voor festivalterreinen.’