Winnaars Fiets Innovatie Award 2015 bekend

28 februari 2015

Voor de tiende keer is door RAI Vereniging de verkiezing van de Fiets Innovatie Award georganiseerd. De uitreiking vond vanochtend plaats tijdens de Nationale (E)-bike Testdagen in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen.

Logo Fiets Innovatie Awards 2015

Dit jaar werden er 19 fietsinnovaties van zeer uiteenlopende aard aan de vakjury ter beoordeling aangeboden. De productvernieuwing lag bij deze verkiezing voornamelijk op verbetering van bestaande toepassingen of uitvoeringen.

Drie Fiets Innovatie Awards 2015 zijn toegekend aan:

Schwalbe Procore, Schwalbe Nederland
Twee kamers, één ventiel. Een speciaal dualventiel verdeelt de lucht in beide kamers. Het bovenste deel van het ventiel is een verdeler. Met het Procore-dubbelkamer-systeem is het mogelijk om mountainbike banden met een extreem lage luchtdruk te berijden en daardoor de bandprestaties enorm te verbeteren. Door de extra, inwendige hogedrukkamer is het gevaar op een stootlek uitgesloten. Tot nu toe kon men het nauwelijks riskeren om met minder dan 1,5 bar luchtdruk te rijden omdat dan het risico op een snakebite eenvoudigweg te groot werd. Een ware innovatie op bandengebied. De jury vindt de Procore een zeer doordacht ontwerp. Het levert niet alleen een betere wegligging op voor de sportieve rijder, ook de kansen op een stootlek en een snakebite zijn gering.

Google Glass en Sparta ION, Sparta
Sparta is erin geslaagd Google Glass te integreren in de ION® technologie. Hierdoor ontstaan talloze nieuwe mogelijkheden voor beide producten. De voordelen zijn legio: het bespaart elektronica, maakt dat de berijder zijn display nooit meer vergeet en altijd de e-bike informatie in ‘het zichtveld’ heeft. Extra veilig en praktisch doordat het hoofd en ogen van de berijder niet van de weg hoeven om de informatie te lezen. Volledige handsfree bediening zorgt voor extra veiligheid. Voor de jury zit de innovatie in het feit dat de Sparta haar e-bike koppelt aan ‘connected divices’ en in dit specifieke geval de Google Glass. De kansen liggen in het uitbouwen van de functionaliteiten.

Shimano STEPS, Shimano Benelux
Shimano STEPS is een volledig geïntegreerde groepset speciaal voor e-bikes. Van aandrijving tot batterij, van voorderailleur tot ketting. Ieder afzonderlijk onderdeel functioneert optimaal wanneer de andere componenten ook worden geïntegreerd. STEPS is een e-bike systeem dat ondersteunt en stopt zodra de snelheid van 25 km per uur is bereikt. STEPS kenmerkt zich door het compacte design. Met een gewicht van 3,1 kg is het één van de lichtste aandrijvingsystemen op de markt. De totale integratie van de componenten van deze e-bike is voor de jury een ware innovatie.

Duidelijk oog voor productvernieuwing
De vakjury stelt met plezier vast dat de fietsenbranche met de getoonde belangstelling voor deelname aan deze verkiezing duidelijk aangeeft veel oog te hebben voor de noodzaak van productvernieuwing. De jury nomineerde zeven inzendingen. Ondanks dat de innovaties van een zeer respectabel niveau waren, zag de jury gezien de geringe onderlinge verschillen in de mate van productvernieuwing, dit jaar geen aanleiding voor toekenning van een speciale ‘Golden Award’.

Kijk voor meer informatie ook op www.fietsawards.nl.