Winnaars Fiets van het Jaar, E-Bike van het Jaar en Speed E-Bike van het Jaar 2015 bekend gemaakt

28 februari 2015

Vandaag zijn tijdens de Fiets Award Show op de Nationale E-bike Testdagen de winnaars van de verkiezingen Fiets van het Jaar 2015, E-Bike van het Jaar 2015 en voor het eerst de Speed E-Bike van het Jaar 2015 bekend gemaakt.

Logo Fiets van het Jaar verkiezingen

Fiets van het Jaar 2015: Batavus Zonar
Een sportieve fiets die geschikt is voor alle recreatieve ritten, maar ook voor dagelijks gebruik. Het lage gewicht van de fiets zorgt voor een sportief stuurgedrag. Voor de Zonar is een uniek frame ontworpen, dat zowel strak als licht is. Het frame, de voorvork, de uitlopende bovenbuis en de hogere velgen zorgen voor een snelle en sportieve look. De jury heeft met name de combinatie van sportiviteit, gebruikersgemak en rijeigenschappen als zeer goed beoordeeld. De fiets is licht en zeer compleet voor de prijs waarvoor Batavus de fiets aanbiedt. De Batavus Zonar wordt geproduceerd en in de handel gebracht door Batavus in Heerenveen voor een adviesprijs van € 749,-.

E-Bike van het Jaar 2015: Cannondale Contro-E Headshok
De Cannondale Contro-E Headshok is als één geheel ontworpen; van het frame, display, bagagedrager, standaard tot de spatborden. De e-bike is afgewerkt met gladde lasnaden en elegante buisvormen. De Cannondale Contro maakt gebruik van kleinere diameter wielen met grotere volume banden. De combinatie van grip in de bochten, comfort en wendbaarheid is perfect voor stedelijke ritten. De vork zorgt voor vloeiende veerweg en de hydraulische demping.

De jury noemt de Cannondale Contro-E Headshok zeer compleet met fantastische rij-eigenschappen. De fiets kent een sportief uiterlijk door het gebruik van een aluminium frame dat lijkt op dat van een mountainbike. De stabiliteit is noemenswaardig, net als de ergonomie, het integreren van de onderdelen en de aandacht voor zelfs het allerkleinste detail.
De Cannondale Contro-E Headshok wordt in de handel gebracht door de Cycling Sports Group in Oldenzaal voor een adviesprijs van € 3.399,-.

Speed E-Bike van het Jaar 2015: Sparta ION® E-Speed
De Sparta ION® E-Speed is een complete fiets met een krachtige ondersteuning waardoor snelheden bereikt kunnen worden tot wel 40 kilometer per uur. De ION technologie maakt een comfortabele en geruisloze aandrijving mogelijk. De accu is volledig geïntegreerd en op elegante wijze weggewerkt. Een geavanceerde trapkrachtsensor, 9 versnellingen, hydraulische velgremmen en een geveerde voorvork en zadelpen zorgen voor het hoge rijcomfort. Ook is de fiets voorzien van een geïntegreerde koplamp met brede lichtval van hoge kwaliteit.

De jury heeft bij de beoordeling van de Speed-Ebike van het Jaar naast ontwerp en innovatie met speciale aandacht gekeken naar de rij-eigenschappen, techniek en de constructie van deze ‘snelle ebike’. De stabiliteit en de stijfheid van het frame van de ION® E-Speed springt in het oog. De bewezen ION technologie zorgt voor een zeer gelijkmatige ondersteuning en het motorgeluid is minimaal.
De Sparta ION® E-Speed wordt geproduceerd en in de handel gebracht door Sparta in Apeldoorn voor een adviesprijs van € 2.699,-.

Over de verkiezing
Voor de 28ste keer is de verkiezing Fiets van het Jaar georganiseerd door RAI Vereniging met als doel de fietsindustrie te stimuleren tot productvernieuwing dat leidt tot verhoging van de kwaliteit van de fiets en daarmee het fietsplezier. RAI Vereniging wil op deze wijze bijdragen aan een positieve en juiste beeldvorming over de kwaliteit van moderne fietsen in Nederland. Voor de vierde keer werden in deze verkiezing de e-bikes verbijzonderd door de verkiezing van de E-Bike van het Jaar. En dit jaar is voor het eerst aan de verkiezingen toegevoegd de Speed E-Bike van het Jaar.

Fabrikanten en importeurs van fietsen in Nederland hebben dit jaar dertien fietsen, achttien e-bikes en tien speed e-bikes uit de nieuwe collectie van het jaar 2015 voor de verkiezingen aangedragen. De fietsen zijn door een merkonafhankelijke vakjury kritisch bekeken, beoordeeld én in de praktijk getest. Uitgangspunt bij de jurering is het gebruiksdoel van de fiets ofwel de mate van geschiktheid van de fiets voor de gebruikersdoelgroep.

Voor meer informatie, kijk ook op www.fietsawards.nl