BedrijfsautoRAI, VERN en OSC bundelen krachten

10 september 2015

De BedrijfsautoRAI en de VERN, de brancheorganisatie voor eigen rijders en kleine ondernemers in de transport en logistiek, zijn voor de komende editie een nieuwe samenwerking aangegaan.

BederijfsautoRAI 2015

Op BedrijfsautoRAI 2015 wordt door de VERN een speciaal Chauffeursplein ingericht. Hier kunnen eigen rijders en startende ondernemers terecht voor praktische informatie en advies over werken in de transportbranche.

Ook is de Overkoepelende Stichting voor Chauffeursactiviteiten (OSC) actief betrokken bij BedrijfsautoRAI 2015 met een spannende Interland op het Buitenpark waarbij vakbekwaamheid, behendigheid en vakkennis van de chauffeur centraal staan.

Met deze actieve betrokkenheid vanuit VERN en OSC geeft BedrijfsautoRAI 2015 invulling aan de wens om naast bedrijfsvoertuigen ook ‘het werken binnen de branche en het belang van het chauffeursvak’ te belichten. BedrijfsautoRAI 2015 wordt van dinsdag 20 tot en met zaterdag 24 oktober gehouden in RAI Amsterdam.

Eigen rijders en starters: een belangrijke groep
Van de 12.000 transportbedrijven in Nederland heeft 80% minder dan 10 voertuigen en zijn er 4.600 ZZP’er. De eigen rijder en kleinere transportondernemer vormt hiermee een belangrijke groep binnen de gehele transportbranche. Een samenwerking met de VERN, Vereniging Eigen Rijders Nederland, is voor de komende editie van de BedrijfsautoRAI dan ook een logische stap.

VERN is een actieve brancheorganisatie in het wegtransport, mede opgericht om voor de kleine en kwetsbare transportondernemer een gelijkwaardige concurrentiepositie te verwerven ten opzichte van de grotere transportbedrijven. VERN verzorgt ook collectieve belangenbehartiging waardoor ondernemers een zorg minder hebben en geld kunnen besparen.

Chauffeursplein voor eigen rijders en starters
Tijdens BedrijfsautoRAI 2015 wordt een speciaal Chauffeursplein ingericht door de VERN en een aantal van haar belangrijke partners, waaronder Concordia en Toptrucks. Geïnteresseerde bezoekers zoals starters in de transportbranche, ondernemers en chauffeurs kunnen hier informatie verkrijgen over zaken als de keuze van ondernemingsvorm, verzekeringen, begeleiding bij de aanschaf en/of lease van een voertuig, vakopleidingen en –diploma’s, wat te doen bij materiële en letsel schade, brandstofefficiëntie en meer. Klaas de Waardt, voorzitter van de VERN: “De chauffeur heeft nu eenmaal de ‘belangrijkste baan in Nederland’. De VERN ontzorgt de ondernemer en draagt daarmee bij aan het beschermen van het chauffeursvak binnen Nederland”.

Meer aanzien voor het vak ‘chauffeur’
OSC is een belangrijke partner in de organisatie van de Interland die op zaterdag 24 oktober op het buitenterrein van RAI Amsterdam plaats gaat vinden. De Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten omvat maar liefst 90 chauffeurs- en andere verenigingen en stichtingen die allen bezig zijn met het aanzien van het vak ‘chauffeur’. Een groot aantal van deze organisaties houdt zich bezig met het organiseren van Truckruns (ritten voor geestelijk dan wel anders gehandicapten). Ook zijn er clubs die, door middel van competities, laten zien dat het beroep chauffeur een écht vak is en er meer bij komt kijken dan het hebben van een groot rijbewijs alleen.

Interland tijdens BedrijfsautoRAI: vakmanschap centraal
Voorafgaand aan de beurs hebben chauffeurs vanuit Nederland, België, Luxemburg en Duitsland deelgenomen aan verschillende kwalificatiewedstrijden. De best presterende chauffeurs nemen deel aan de teams die het tijdens de BedrijfsautoRAI op zaterdag 24 oktober tegen elkaar opnemen op het Buitenpark. Bij de Interland staan vakkennis, -bekwaamheid en behendigheid centraal. Zo is er onder andere een behendigheidscompetitie op een parcours en wordt er kennis getest op het gebied van ladingen zekeren en spiegels afstellen. Ook moeten deelnemers een aantal gebruikte banden beoordelen en vaststellen welke maatregelen te nemen. Tussen de competitie door kunnen ook beursbezoekers zich meten aan de deelnemers op het buitenterrein.

Willem Bos, voorzitter OSC: “De competitie tijdens de BedrijfsautoRAI wijkt slechts op één punt af van de reguliere wedstrijden. Hoewel een chauffeur als geen ander gewend is om in een internationaal gezelschap te werken, is elkaar bestrijden op het gebied van vakmanschap uniek. Natuurlijk hebben Nederlandse chauffeurs een soort rangorde voor buitenlandse collega’s als het gaat om kennis en kunde. De maatstaven waarbij deze rangorde tot stand komt, gaat vaak over uiterlijke zaken en “van horen zeggen”. Voor het eerst hebben we nu een meer verantwoorde meting en omdat ieder land zijn beste mensen stuurt zal het nog heel spannend worden. Uit gesprekken in het buitenland weet ik dat Nederlandse chauffeurs hoog aangeschreven staan. Nu moeten we het op 24 oktober nog waarmaken!”.

BedrijfsautoRAI 2015
De BedrijfsautoRAI vindt plaats van dinsdag 20 tot en met zaterdag 24 oktober 2015 in Amsterdam RAI. De BedrijfsautoRAI wordt georganiseerd door RAI Amsterdam onder auspiciën van RAI Vereniging. TVM Verzekeringen is hoofdsponsor van de beurs. Meer informatie is te vinden op www.bedrijfsautorai.nl. BedrijfsautoRAI is ook te volgen op Twitter (@bedrijfsautorai) en op Facebook.com/bedrijfsautorai.

Meer informatie: Harald Bresser