59 procent uitgaanspubliek fietst zonder licht

5 oktober 2015

Onder uitgaanspubliek is het slecht gesteld met het voeren van fietsverlichting. Slechts 41 procent heeft zowel voor- als achterlicht op de fiets wanneer zij van of naar uitgaansgelegenheden fietsen. In buitengebieden voert 61 procent voor- en achterlicht, maar in grote studentensteden is dat slechts 22 procent. ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en provincies komen daarom in actie om meer fietsers verlichting te laten voeren.

fietsers in het donker

Dorpen - steden
Onderzoeksbureau Goudappel Coffeng onderzocht in opdracht van de betrokken partijen hoe het in de zomermaanden is gesteld met fietsverlichting. In juni, juli en augustus werden op tien uitgaanslocaties in het land bijna 6.000 fietsers geturfd tussen 22:00 en 03:00 uur. In Heelweg in de Achterhoek voerde 70 procent van de 434 waargenomen fietsers voor- en achterlicht, terwijl ook fietsers in de dorpen Gemert en Nijkerkerveen bovengemiddeld scoren met beide 56 procent.
Het uitgaanspubliek in grote (studenten)steden is echter beduidend minder bereid om met werkende verlichting op de fiets te stappen. In Groningen voerde 27 procent voor- en achterlicht, in Utrecht 22 procent en in Amsterdam slechts 18 procent.

Mannen tussen 18 en 30
Op basis van inschattingen door de onderzoekers is tevens duidelijk dat vooral de groep 18- tot 30-jarigen weinig aandacht aan fietsverlichting besteedt: slechts 33 procent is waargenomen met werkend voor- en achterlicht. Jonger dan 18 scoort 48 procent en ouder dan 30 scoort 57 procent. Het zijn bovendien vaker mannen die zonder licht fietsen dan vrouwen (39 procent versus 44 procent).

Acties en campagnes
ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, Politie en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) van de provincies organiseren diverse activiteiten en voeren campagne om meer fietsers verlichting te laten voeren. Zo trapte de ANWB op 1 oktober al af in Groningen met de ‘ANWB Lichtbrigade' en de ‘Nachtfietser’ en gaat TeamAlert op 5 oktober met ‘Show Yourself’ naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam om specifiek studenten bewust te maken van het belang van fietsverlichting. Met de wintertijd in zicht organiseren ook de Fietsersbond, VVN en provincies speciale acties op diverse locaties in het land. De politie is gedurende het hele jaar alert op fietsen zonder licht. De boete hiervoor bedraagt 55 euro.

Het hele rapport is te lezen op de website van Fietsberaad