Nominaties Fiets Innovatie Awards 2017 bekend

24 januari 2017

De nominaties voor de Fiets Innovatie Awards 2017 zijn bekend. Een onafhankelijke jury van experts heeft uit 22 inzendingen zes innovaties geselecteerd die doorgaan naar de pitchronde. Op 3 april aanstaande worden de winnaars bekend gemaakt.

De Fiets Innovatie Award heeft als doel om nieuwe producten en toepassingen op het gebied van fietsen extra onder de aandacht te brengen van het publiek en productvernieuwing te stimuleren.

De verkiezing van deze Fiets Innovatie Awards is een initiatief van RAI Vereniging en wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd.

Bekendmaking winnaars
Op 3 april worden uit de nominaties drie winnaars bekend gemaakt tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres in Burgers' Zoo in Arnhem.

Voorafgaand aan dit evenement mogen alle genomineerden op 9 maart hun innovatie in een pitch van 3 minuten aan de jury presenteren. Op basis van deze pitch en het juryrapport worden de winnaars gekozen.

Genomineerden Fiets Innovatie Award 2017:

SRAM B.V: XXI en X01 Eagle, 12 speed mountainbike drive train
De 12 speed mountainbike drive train is een voorblad met een speciaal tandprofiel zodat de ketting er niet af valt. Hierdoor is de hele drive train stiller, efficiënter en duurzamer. Cassette heeft een vertanding van 10 tot 50, waardoor je 500% range hebt. De achterderailleur is ontwikkeld om de cassette optimaal te volgen, mogelijk door 1 blad voor. Dit resulteert in snel en soepel schakelen.

Thule: Thule Easyfold XT (3bike) trekhaakdrager voor drie fietsen
Door de innovatieve koppeling is de drager makkelijk op je trekhaak te monteren. De drager stabiliseert zichzelf. Met de optionele oprijgoot zijn de fietsen makkelijk op de drager te zetten. Door het kantelmechanisme is er ook met een volledig beladen fietsendrager nog steeds toegang tot de kofferbak.

De Thule EasyFold XT is beschikbaar in een versie voor 2 en 3 fietsen en geschikt voor allerlei soorten en maten fietsen. Door de grote laadcapaciteit, ruime afstand tussen de fietsen en ruimte voor langere wielbasissen is de drager geschikt voor het transport van grote en zware fietsen.

Trek Benelux: verstelbare IsoSpeed decoupler
De IsoSpeed decoupler aan de voorzijde in het balhoofd geeft een perfect soepel en uitgebalanceerd rijgedrag zodat er sneller, langer en harder gereden kan worden. Door de stuurbuis onafhankelijk van de balhoofdbuis te laten draaien, biedt de IsoSpeed aan de voorzijde 10% extra flexibiliteit ten opzichte van traditionele racefietsen.

IsoSpeed aan de voorzijde vermindert de impact van harde klappen en trillingen zonder dat de efficiëntie en de controle eronder lijden. De verstelbare IsoSpeed aan de achterzijde maakt het mogelijk om de mate van flexibiliteit van het frame op je persoonlijke rijstijl en het terrein af te stellen. De totale toename in verticale flexibiliteit is 14% als de schuifregelaar in de laagste stand staat.

Koninklijke Gazelle B.V.: No1
De No1 is een concept; een elektrische fiets voor de toekomst voor mensen die van exclusieve lifestyle producten houden. Snelheid, comfort en connectiviteit zijn geïntegreerd. Ontworpen met een unieke ontwerpfilosofie, met een hedendaags Giugiaro design. De vraag was niet om iets te ontwerpen wat al op de markt was, maar om een compleet nieuw onderscheidend product te ontwikkelen.

De No1 heeft een geïntegreerd intelligent elektronisch systeem dat de e-bike verbindt met een smartphone die op het stuur wordt bevestigd. Veel componenten zoals het frame, de wielen en het zadel zijn van carbon.

M5: Minimal Bike
De Minimal Bike is een ultra lichte fiets (6,7 kg), waarbij veel gebruik is gemaakt van carbon. De fiets is ontworpen volgens een geïntegreerde benadering. Door optimale integratie van onderdelen kenmerkt de fiets zich door een minimalistisch design,

Sparta: nieuwe achterwielmotor inclusief versnellingsnaaf
Achterwielmotoren zijn geliefd vanwege het natuurlijke rijgevoel. De combinatie met derailleur wordt echter niet altijd als positief ervaren. Sparta introduceert een serie producten die dat probleem oplost. Dankzij een geïntegreerde 5 versnellingsnaaf wordt gebruik van een kettingkast of tandriem aandrijving namelijk mogelijk.

De R5e met lage instap en de moderne R5Te zijn de eerste voorbeelden waarin een onderhoudsvrije natuurlijk aanvullende aandrijving gecombineerd worden. De serie fietsen spreekt zowel lage instap rijders als sportieve stadsrijder aan.

Foto's
Afbeeldingen van de genomineerde producten vindt u uiteraard op www.fietsawards.nl

Meer informatie: Floris Liebrand, 06 13 05 34 84