Nieuws

Convenant schept randvoorwaarden voor toekomstige wetgeving

RAI Vereniging is verheugd over de beoogde nieuwe wetgeving die het per medio 2025 mogelijk zal maken dat bestuurders met een rijbewijs B voertuig­en tot een toegestane maximale massa van 4.250 kg mogen besturen, als deze door alternatieve brandstoffen worden aangedreven, zoals elektriciteit. Dit zal de drempel voor het gebruik van emissievrije voertuig­en verlagen en stimuleert daarmee de transitie naar duurzame mobiliteit.

Convenant schept randvoorwaarden voor toekomstige wetgeving

Met deze beoogde vrijstelling wordt gehoor gegeven aan de vraag vanuit de markt om het besturen van zwaardere elektrische voertuig­en boven de 3.500 kg toegankelijker te maken. Door de extra massa als gevolg van het batterijpakket vielen deze voertuig­en vaak buiten het bereik van bestuurders met een B-rijbewijs of hadden ze slechts een zeer beperkt laadvermogen. De beoogde nieuwe wetgeving biedt een praktische oplossing, waardoor eenvoudiger gekozen kan worden voor de inzet van deze zwaardere elektrische voertuig­en doordat ze bestuurd kunnen worden met rijbewijs B.

Veiligheid en opleiding als randvoorwaarde geregeld in convenant

Om de verkeers­veiligheid voor deze zware bedrijfs­auto’s (die bestuurd mogen worden met rijbewijs B) te garanderen, is met brancheverenigingen afgesproken bestuurders aan te bevelen een aanvullende rijopleiding te volgen. Leden van de partijen die het convenant hebben ondertekend zullen bestuurders die gebruik willen maken van de vrijstelling stimuleren een veiligheidscursus te volgen en succesvol af te ronden. Dit is vastgelegd in een convenant dat de betrokken partijen, waaronder RAI Vereniging, vandaag hebben ondertekend. Het convenant bevat afspraken over:

- Het aanbieden van goed toegankelijke en erkende opleidingen.

- De registratie van succesvol afgeronde opleidingen.

- De monitoring en naleving van de afspraken.

Frits van Bruggen, voorzitter van RAI Vereniging, noemt de nieuwe regeling een belangrijke stap

“Met dit convenant scheppen we de randvoorwaarden voor deze beoogde wetgeving voor de vrijstelling van rijbewijs C voor voertuig­en met een maximaal gewicht tot 4.250 kg en maken we de weg vrij voor een duurzamer mobiliteits­systeem. Ondernemers krijgen meer mogelijkheden om emissievrije voertuig­en in te zetten, zonder dat regelgeving een onnodige belemmering vormt. Tegelijkertijd zorgen de verplichte cursussen voor een veilige omgang met deze zwaardere voertuig­en. Belangrijk is ook dat de bestaande vloot waarvoor de huidige vrijstelling geldt, snel wordt voortgezet door de wetgeving die in voorbereiding is. We blijven daarnaast wel pleiten voor de mogelijkheid om dergelijke voertuig­en ook met een aanhang­wagen te laten rijden.”

Actieve betrokkenheid

RAI Vereniging speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van dit convenant en werkte nauw samen met partners zoals onder andere evofenedex, TLN en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De organisatie blijft haar leden stimuleren de afspraken in het convenant zoals het stimuleren van deelname aan de opgezette veiligheidscursus na te leven.

Gedoogregeling blijft van kracht

Totdat de wetgeving in 2025 in werking treedt, blijft de bestaande gedoogregeling voor het rijden van een zware bedrijfs­wagen met rijbewijs B en huidige tachograafvrijstelling tot 1 juli 2025 van kracht. Deze regeling geldt voor voertuig­en die vóór oktober 2023 zijn geregistreerd of besteld.

De partijen hebben ook afgesproken dat bestuurders die gebruik maken van de bestaande gedoogregeling de aanvullende rijopleiding uiterlijk drie maanden na inwerkingtreding van het convenant met succes afronden. Hiermee wordt een soepele overgang naar de beoogde nieuwe wetgeving gegarandeerd.

Alle betrokken partijen en Minister Madlener