Nieuws

Forse omzetgroei auto- en motorbranche

De auto- en motorbranche heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een omzetplus van 33,7 procent gerealiseerd vergeleken met een jaar eerder. Dit was onder andere te danken aan de toegenomen verkoop van elektrische voertuig­en, het wegwerken van backorders en prijsstijgingen, meldt het CBS.

Forse omzetgroei auto- en motorbranche

De grootste omzetstijging in de auto- en motorbranche kwam voor rekening van de deelbranche ‘handel en reparatie van personen­auto’s.’ Dit segment zag de omzet in het tweede kwartaal met 49,1 procent toenemen, de grootste omzetplus sinds 2005. Dit was vooral toe te schrijven aan de groeiende verkoop van elektrische auto’s. Maar ook het uitleveren van nog openstaande orders en bestellingen, zogenoemde backorders, zorgde voor een omzetstijging.

Auto-importeurs +29,2%

Importeurs van nieuwe personen­auto’s meldden in het tweede kwartaal van dit jaar een omzetgroei van 29,2 procent. Dit komt voor een deel omdat backorders werden uitgeleverd. Deze inhaalslag lijkt nu voorbij. De omzet van de zware bedrijfs­autobranche groeide het tweede kwartaal met 15,8 procent, vooral omdat er meer elektrische autobussen werden verkocht.


Bij de gespecialiseerde reparatiebedrijven (+11,4 procent), handel in auto-onderdelen (+8,2 procent) en handel en reparatie in motoren (+1,4 procent) nam de omzet ook toe als gevolg van prijsstijgingen. Grondstoffen voor onderdelen worden duurder en door een tekort aan occasions stijgt de prijs van tweedehands motoren.