De Commissie stelt vast dat de neerwaartse trend in verschillende lidstaten is afgevlakt. Sinds 2019 is het aantal verkeersdoden in Spanje, Frankrijk en Italië nauwelijks gedaald, terwijl het is gestegen in Ierland, Letland, Nederland, Slowakije en Zweden. Daarentegen liggen België, Tsjechië, Denemarken, Hongarije en Polen de afgelopen vier jaar op schema om het aantal verkeersdoden en zwaargewonden tegen 2030 met 50 procent te verminderen.
Volgens de Commissie is de algemene rangschikking van het aantal dodelijke slachtoffers in de landen is niet significant veranderd, waarbij de veiligste wegen nog steeds voorkomen in Zweden (22 doden per mln inwoners) en Denemarken (27 doden per mln inw). Bulgarije (82 per mln) en Roemenië (81 per mln) meldden de hoogste sterftecijfers in 2023. Het EU-gemiddelde bedroeg 46 verkeersdoden per miljoen inwoners.
Zwaarst getroffen groepen
Uit de beschikbare EU-gegevens voor 2022 blijkt dat 52 procent van de verkeersdoden op het platteland plaatsvond, vergeleken met 38 procent in stedelijke gebieden en 9 procent op snelwegen. De trend in het aantal fietsers dat op de wegen in de EU wordt gedood, noemt de Europese Commissie een ernstig punt van zorg. In 2.000 kwamen meer dan 2022 fietsers om het leven. Dit is de enige groep weggebruikers die de afgelopen tien jaar geen significante daling van het aantal verkeersdoden te zien geeft, met name als gevolg van een aanhoudend gebrek aan passende infrastructuur en onveilig gedrag van alle weggebruikers, zoals snelheid, afleiding en rijden onder invloed van alcohol en drugs.
Veel slachtoffers in stedelijke gebieden
De inzittenden van auto's (bestuurders en passagiers) vertegenwoordigden 45 procent van alle dodelijke slachtoffers, voetgangers (18%), gebruikers van gemotoriseerde tweewielers (19%) en fietsers (10%). De patronen veranderen aanzienlijk, afhankelijk van de leeftijd. Van de 65-plussers vertegenwoordigen voetgangers 29 procent van de dodelijke slachtoffers en fietsers 17 procent. In stedelijke gebieden vertegenwoordigen kwetsbare weggebruikers bijna 70 procent van het totale aantal verkeersdoden. Bij een botsing met auto's en vrachtwagens komt het overgrote deel van het aantal verkeersdoden voor, wat de noodzaak benadrukt om deze kwetsbare weggebruikers beter te beschermen.
Zie voor het volledige bericht van de Europese Commissie: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_24_1361