Nieuws

Minister Madlener laat zich bijpraten over fatbike

Minister Barry Madlener (I&W) heeft zich door RAI Vereniging laten bijpraten over de fatbike en wat de sector onderneemt om het probleem met opgevoerde en illegale e-bikes aan te pakken. RAI Vereniging en de aangesloten fietsfabrikanten pleiten voor een oplossing langs drie lijnen: meer en betere controles, een campagne gericht op verantwoord en veilig gebruik van de fatbike en als sluitstuk een keurmerk.

Minister Madlener laat zich bijpraten over fatbike

Het keurmerk dat de sector ontwikkelt, stelt strikte eisen aan de veiligheid en functionaliteit van e-bikes en fatbikes, waaronder anti-opvoermaatregelen en een snelheidslimiet van 25 km/u. Bovendien biedt het een duidelijk onderscheid tussen legale en onveilige illegale e-bikes. Consumenten en handhavende instanties zien op die manier in één oogopslag of ze te maken hebben met een deugdelijk, veilig product.

Op 11 februari is er in de Tweede Kamer een debat over verkeers­veiligheid. In dat debat komt ook de fatbike aan de orde. In aanloop naar het debat kreeg minister Madlener tijdens een werkbezoek bij fietsenwinkel Bike Totaal Thijs Brand in Leidschendam uitleg over de techniek achter de fatbike én over het keurmerk. Fries Heinis, algemeen directeur van RAI Vereniging: “Goed dat de minister hier tijd voor vrijmaakt. Hij heeft een lastig dossier op zijn bord. De fatbike heeft momenteel een slecht imago, zo eerlijk moeten we zijn. De Kamer roept om maatregelen. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk, maar een hemplicht of leeftijdsgrens gaan het probleem niet oplossen. Bovendien is het wettelijk onmogelijk om de fatbike als aparte categorie aan te merken. Daarmee zou een eventuele helmplicht dus voor iedereen op elke e-bike gelden en dat gaat ons echt veel te ver. Wij zijn ervan overtuigd dat een keurmerk een belangrijk deel van de oplossing kan zijn, en dat hebben we de minister laten zien.”

Hoewel het keurmerk handhaving efficiënter maakt, blijft handhaving een onmisbare pijler. RAI Vereniging roept de minister op om stevig in te zetten op meer toezicht en controle. Niet alleen door politie en BOA's, maar bijvoorbeeld ook in de Rotterdamse haven waar elke week containers vol illegale en onveilige fatbikes arriveren. Een ander bepalend element is het gedrag van gebruikers. Ook op dat front is veel te winnen. Jongeren en hun ouders moeten zich bewust zijn van de gevaren van het illegaal opvoeren en van risicovol rijgedrag. Het ministerie kan dit ondersteunen door middel van campagnes.