Nieuws

Albert Heijn ontvangt Gouden RAI Wiel 2022

Supermarktketen Albert Heijn heeft vanavond, tijdens het jaarlijkse RAI Mobiliteits­diner, het Gouden RAI Wiel 2022 ontvangen. De prijs werd uitgereikt door Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Albert Heijn ontvangt de prijs voor de bijdrage aan de verduurzaming van transport en logistiek in Nederland.

Albert Heijn ontvangt Gouden RAI Wiel 2022

Nederland en Europa hebben grote ambities om per 2030 de uitstoot van CO2 met 55 procent te hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 1990. Hier moet ook de transportsector een belangrijke bijdrage aan leveren. In Nederland is de sector goed voor ruim 10 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot. Vanaf 2025 gaan daarom tientallen Nederlandse steden geleidelijk over naar zero-emissie stadslogistiek. Dat heeft een grote impact op de bevoorrading van onder meer supermarkten en de bezorging bij consumenten. In de aanloop naar deze overgang is Albert Heijn één van de koplopers op het gebied van de verduurzaming van haar complete logistieke processen via de inzet van onder meer schonere en zuinigere lichte en zware bedrijfs­wagens.

Koploper in verduurzaming transport en logistiek

Voor Albert Heijn rijden er iedere dag meer dan duizend voertuig­en van ruim twintig transportbedrijven om vanuit zes distributiecentra bijna 900 winkels in Nederland van alle producten te voorzien. Albert Heijn heeft in 2014 de Green Deal Stadslogistiek ondertekend om vanaf 2025 een groot aantal steden emissieloos te gaan bevoorraden. Hiervoor heeft Albert Heijn afgelopen jaren samen met haar logistieke partners door het land diverse pilots gestart gericht op het testen van zero-emissie technologieën en pilots voor laadtechnologie. Hierdoor maakt Albert Heijn momenteel niet alleen gebruik van volledig batterij-elektrische aangedreven vracht­wagens, maar test ook met een divers wagenpark van alternatieve schone en zuinige technologieën zoals (bio-)LNG en plug-in hybride trucks. Daarnaast zijn inmiddels tientallen kleinere bezorg­auto’s omgebouwd van diesel naar elektrisch en wordt er constant gewerkt aan het optimaliseren van de distributie en bezorgritten. Dankzij deze optimalisatie vindt zowel de distributie naar de supermarkt als bezorging direct bij klanten, met steeds minder CO2-uitstoot plaats.

Comité van Aanbeveling

Het Comité van Aanbeveling waardeert de enorme inzet van Albert Heijn op het gebied van het milieu om zoveel mogelijk te verduurzamen en tot een circulaire economie te komen. Albert Heijn is een inspirerend voorbeeld voor andere bedrijven die hard werken om de logistieke verduurzaming in Nederland mogelijk te maken. Al deze aspecten hebben het Comité van Aanbeveling doen besluiten om het hoofdbestuur van Koninklijke RAI Vereniging te adviseren om ‘Het Gouden RAI Wiel 2022’ toe te kennen aan Albert Heijn.

Het Gouden RAI Wiel

Het Gouden RAI Wiel is in 2003 in het leven geroepen om personen of instellingen te eren en te stimuleren, die zich op nationaal of internationaal niveau onderscheiden op het gebied van verkeer en vervoer of van vervoermiddelen in brede zin. Eerdere prominenten en instellingen die de prijs in ontvangst mochten nemen zijn onder andere: de weginspecteurs van Rijkwaterstaat, voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen, snellaadbedrijf Fastned., ruimtevaarder Wubbo Ockels, Pieter van Vollenhoven, de ANWB, de afdeling Advanced Automotive Design van de TU Delft, het SWOV en het KiM.

De vijfkoppige jury van Het Gouden RAI Wiel, het Comité van Aanbeveling, bestaat uit voorzitters van diverse belangen­organisaties. Naast RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck hebben in de jury zitting Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW), Maxime Verhagen (Voorzitter Bouwend Nederland), Marga de Jager (CEO ANWB) en Han ten Broeke (Bondsvoorzitter BOVAG).

Op de foto v.l.n.r.: Steven van Eijck (algemeen voorzitter RAI Vereniging), Constantijn Ninck Blok (Directeur Logistiek en Keten Albert Heijn), Peter Leegstraten (manage​r Transport Expertise Albert Heijn) en Jan Hendrik Dronkers (secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

Download hier de foto in een hi-res formaat.