Nieuws

Gouden RAI Wiel 2022 voor Albert Heijn

Supermarktketen Albert Heijn heeft, tijdens het jaarlijkse RAI Mobiliteits­diner, het Gouden RAI Wiel 2022 ontvangen. De prijs werd uitgereikt door Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Albert Heijn ontvangt de prijs voor de bijdrage aan de verduurzaming van transport en logistiek in Nederland.

Gouden RAI Wiel 2022 voor Albert Heijn

In Nederland is de transportsector goed voor ruim 10 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot. Vanaf 2025 gaan daarom tientallen Nederlandse steden geleidelijk over naar zero-emissie stadslogistiek. Dat heeft een grote impact op de bevoorrading van onder meer supermarkten en de bezorging bij consumenten. Het Comité van Aanbeveling waardeert de enorme inzet van Albert Heijn op het gebied van het milieu om zoveel mogelijk te verduurzamen en tot een circulaire economie te komen en kwalificeert de onderneming als een van de koploplopers op het gebied van verduurzaming van haar logistieke processen.

Koploper

Voor Albert Heijn rijden er iedere dag meer dan duizend voertuig­en van ruim twintig transportbedrijven om vanuit zes distributiecentra bijna 900 winkels in Nederland van alle producten te voorzien. Albert Heijn heeft in 2014 de Green Deal Stadslogistiek ondertekend om vanaf 2025 een groot aantal steden emissieloos te gaan bevoorraden. Hiervoor heeft Albert Heijn afgelopen jaren samen met haar logistieke partners door het land diverse pilots gestart gericht op het testen van zero-emissie technologieën en laadtechnologie. Hierdoor maakt Albert Heijn momenteel niet alleen gebruik van volledig batterij-elektrische aangedreven vracht­wagens, maar test ook met een divers wagenpark van alternatieve schone en zuinige technologieën zoals (bio-)LNG en plug-in hybride trucks.

Optimalisatie distributie

Daarnaast zijn inmiddels tientallen kleinere bezorg­auto’s omgebouwd van diesel naar elektrisch en wordt er constant gewerkt aan het optimaliseren van de distributie en bezorgritten. Dankzij deze optimalisatie vindt zowel de distributie naar de supermarkt als bezorging direct bij klanten, met steeds minder CO2-uitstoot plaats.

Vijfkoppige jury

De vijfkoppige jury van Het Gouden RAI Wiel, het Comité van Aanbeveling, bestaat uit voorzitters van diverse belangen­organisaties. Naast RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck hebben in de jury zitting Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW), Maxime Verhagen (voorzitter Bouwend Nederland), Marga de Jager (CEO ANWB) en Han ten Broeke (bondsvoorzitter BOVAG).