Nieuws

Prijsstijgingen stuwen omzet auto- en motorbranche

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van dit jaar 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee is een inhaalslag gemaakt na tekorten aan onderdelen in eerdere perioden. De omzetgroei was volgens het CBS vooral toe te schrijven aan prijsstijgingen.

Prijsstijgingen stuwen omzet auto- en motorbranche

De omzet van auto-importeurs steeg met 18,5 procent, terwijl een jaar geleden nog sprake was van een daling. De chiptekorten nemen af, zodat er meer auto’s geproduceerd konden worden.

Prijzen occasions naar record

De omzet van handel in en reparatie van personen­auto’s nam in het derde kwartaal met 24,3 procent toe, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze grootste omzetstijging binnen de hele sector is met name het gevolg van prijsstijgingen; occasions waren niet eerder zo duur. Het afnemende chiptekort zorgde ervoor dat er meer nieuwe auto’s verkocht werden. Ook worden er steeds meer (duurdere) elektrische auto’s verkocht.

Zware bedrijfs­wagens +17,4%

De omzet van de handel en reparatie in zware bedrijfs­wagens verbeterde met 17,4 procent ten opzichte van Q3 in 2021. Hier speelden prijsstijgingen eveneens een rol.
De omzet van de gespecialiseerde reparatiebedrijven en de handel in auto-onderdelen steeg met respectievelijk 12,5 en 13,7 procent. Met als voornaamste vliegwiel de prijsstijgingen van bijvoorbeeld banden en andere onderdelen. .

Personeelstekort iets omlaag

Het CBS meldt verder dat het personeelstekort aan het begin van het vierde kwartaal lager was dan een kwartaal eerder. In het derde kwartaal van dit jaar had de auto- motorbranche 8.500 vacatures. Het tweede kwartaal waren dit er nog 9.800, het hoogste aantal sinds 1997. Dit is de eerste afname van het aantal vacatures sinds het tweede kwartaal van 2020.

omzetontwikkeling-autobranche