Moet er meer geld worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van Nederlandse innovaties? Hoe zorgen we ervoor dat investeringen in de economie van de toekomst niet worden belemmerd? Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven geen vertraging oplopen bij de verduurzaming van hun wagenpark? Een afvaardiging van de politieke partijen zal met elkaar in discussie gaan over dit soort belangrijke vraagstukken, onder leiding van Joost Hoebink.
De volgende Kamerleden hebben deelname al toegezegd:
- Olger van Dijk (NSC)
- Pim van Strien (VVD)
- Bart van den Brink (CDA)
- Christiaan van der Krift (Christen Unie)
- Elrie Bakker-Derks (JA21)
- Hans Theunissen (D66)
Wij verwachten van verschillende politieke partijen nog bericht of zij deelnemen en wie van de kandidaten aanwezig zal zijn.
Meld u hier aan voor het verkiezingsdebat van de RAI Vereniging op donderdag 9 november 2023 van 12.00 - 15.00 uur bij de Automotive Campus in Helmond.
Met een jaaromzet van 30 miljard euro is de mobiliteit maak- en service-industrie in Nederland een sector van wezenlijk economisch belang. Een economische sector die werk biedt aan meer dan 100.000 - vooral hoogopgeleide - mensen. Echter staan er de komende jaren grote uitdagingen te wachten, vooral in het kader van verduurzaming.
In de praktijk ervaren bedrijven echter dat de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark vertraging oploopt door terughoudendheid van de overheid. Er is behoefte aan een helder en consistent beleid, maar welke keuzes worden daarbij gemaakt? Het doel van dit verkiezingsdebat is om aanwezigen te informeren over de visies en plannen van de politieke partijen voor de toekomst van de mobiliteits-industrie.
Programma
12.00 uur Ontvangst van de gasten voor netwerklunch door Frits van Bruggen, algemeen voorzitter RAI Vereniging.
13.00 uur Start van het debat – korte inleiding Frits van Bruggen – het belang van de mobiliteitsindustrie voor Nederland.
13.15 uur Stelling 1: De overheid zit duurzame en slimme innovaties nog te vaak in de weg
13.45 uur Stelling 2: Nederland moet meer geld steken in innovaties op het gebied van de mobiliteit
14.15 uur Stelling 3: De overheid moet een regierol pakken om innovatie in de maakindustrie en mobiliteit van de toekomst voorrang geven in tijden van schaarste
14.45 uur Einde debat, mogelijkheid tot napraten met hapje/drankje
15.30 uur Einde bijeenkomst
Praktische informatie
Datum: 9 november
Tijd: 12.45 – 14.45 (lunch beschikbaar vanaf 12.00 uur)
Adres: Automotive Campus 30, 5708 JZ Helmond
Prioriteiten van onze leden aankaarten richting de politiek: laat u horen!
Het doel van dit debat is om onze leden te informeren over visies en plannen van de politieke partijen voor de toekomst van de mobiliteitsindustrie. Mogelijke thema’s die besproken worden zijn:
- Innovatiebeleid voor de mobiliteitssector in tijden van bezuinigingen;
- Hoe kan de overheid helpen om de industrie haar bijdrage te laten leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen, digitalisering en het verhogen van de verkeersveiligheid?
- Hoe moet de overheid ondernemerschap in Nederlandse mobiliteitsindustrie stimuleren?
- Netcongestie & laadinfrastructuur: wat moet de overheid doen om klaar te zijn voor de toekomst?
- Hoe zorgen we voor de juiste mensen voor een digitale en duurzame mobiliteitsindustrie? En wat kan de overheid hierin betekenen?
- Welke stappen moeten we zetten op weg naar een circulaire mobiliteitsindustrie?
- Privacy en de ontwikkeling van slimme mobiliteitssystemen?
Als u graag een thema voor de mobiliteitsindustrie zou willen belichten dan horen we het graag.
Aanmelden voor het debat
Wij hopen van harte dat we u mogen verwelkomen bij ons verkiezingsdebat.
Heeft u vragen over het programma, de onderwerpen of andere aspecten van het evenement, neem dan contact op met Dianto Leeflang via 06-28 08 68 35, of d.leeflang op raivereniging punt nl
Over de locatie: Automotive Campus in Helmond
Op de locatie van het debat, de Automotive Campus werken meer dan 1.250 mensen – waaronder zo’n 600 studenten – aan de energie- en mobiliteitsoplossingen van de toekomst. Dat doen zij binnen toonaangevende bedrijven, kennisinstituten, innovatieve start-ups en onderwijsinstellingen. De campus is uitgegroeid tot dé hotspot voor duurzame en slimme mobiliteit.
Over RAI Vereniging en de mobiliteitsindustrie in Nederland
De Koninklijke RAI Vereniging werkt aan duurzame, veilige en betaalbare mobiliteit. Als overkoepelende organisatie voor voertuigen op de weg vertegenwoordigen we de volledige keten, van fabrikanten en importeurs, carrosseriebouwers en auto-aanpassers tot reparatie en recycling.
De auto-industrie is (veel) breder dan de Automotive Campus. RAI Vereniging faciliteert mobiliteitsbedrijven over het hele land met bijvoorbeeld instroom op de arbeidsmarkt, en uitwisseling met het buitenland naast innovatieprojecten zoals via het Battery Competence Cluster NL en het project digitale infrastructuur. Bedrijven zoals VDL, DAF, TomTom en NXP, naast ook start- en scale-ups waaronder LightYear zijn bij ons aangesloten. Bovendien worden door heel Nederland in meer dan 300 ledenbedrijven voertuigen om- en opgebouwd voor bijvoorbeeld mindervalide vervoer, speciaal vrachtvervoer, de bouw en vele andere specifieke mobiliteitsoplossingen. Ook de fietsfabrikanten van Nederland zijn lid bij RAI Vereniging.