Ontdek nieuwe kansen in de energietransitie in Scandinavië
Is uw bedrijf actief in de energietransitie en wilt u uw kansen verkennen, zakendoen of investeren in Zweden en/of Finland? Ga dan mee met de economische missie naar Zweden en Finland. Reinette Klever, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp brengt een bezoek aan Zweden in het eerste gedeelte van het programma.
U heeft tijdens de missie de gelegenheid om op hoog niveau contacten te leggen en uit te bouwen. Ook kunt u in het bijzijn van de minister bijvoorbeeld contracten, een intentieverklaring of Memorandum of Understanding (MoU) ondertekenen. Dat geeft extra zichtbaarheid aan uw project of investering.
Kansen voor Nederlandse bedrijven
Tijdens deze missie kunnen Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en organisaties:
- Kennismaken met de Zweedse en Finse markt;
- Marktkansen in Zweden en Finland onderzoeken;
- Al bestaande contacten in Zweden en Finland verstevigen;
- In contact komen met mogelijke Zweedse en Finse zakenpartners, opdrachtgevers en/of overheden.
Voor wie?
Deze economische missie staat open voor Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en organisaties die actief zijn in de energietransitie op het gebied van:
- Waterstof
- Batterijtechnologie
- Windenergie
Waarom deelnemen?
Marktkansen in Zweden en Finland
Zweden en Finland zijn 2 van 's werelds meest welvarende en innovatieve landen. Hun economie biedt een breed scala aan marktkansen. Beide landen hebben een gunstig investeringsklimaat en bevorderen internationale samenwerking.
Hiermee zijn de landen aantrekkelijke markten voor bedrijven die:
- hun activiteiten in Europa willen uitbreiden;
- innovatiesamenwerkingen willen aangaan.
Marktkansen voor de energietransitie
De Noordse regio staat bekend om zijn toonaangevende positie in hernieuwbare energie. De landen in deze regio hebben sinds het begin van de 20e eeuw een voortrekkersrol gespeeld in duurzame energieproductie.
Zweden heeft ambitieuze doelstellingen voor duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Dit biedt kansen voor bedrijven die innovatieve oplossingen bieden om de energietransitie te versnellen.
In Finland zijn kernenergie en windenergie de belangrijkste energieleveranciers. Met name het gebruik van windenergie is sterk toegenomen en nog steeds groeiende.
Kansen in Waterstof
Waterstof speelt een sleutelrol in de groene energietransitie van de Noordse regio. Nederlandse, Zweedse en Finse bedrijven kunnen samenwerken aan technologische innovatie, onderzoek en kennisuitwisseling. Zo is het mogelijk om samen duurzame waterstofwaardeketens op te bouwen.
In Zweden zijn groene elektriciteit en water ruim aanwezig. Net als lage elektriciteitsprijzen en een waterstofecosysteem met publieke en private samenwerkingen. Niet voor niets produceerde Zweden het eerste fossielvrije staal.
De verwachte toename in waterstofproductie voor de verduurzaming van industriële processen en transport biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Denk aan elektrolyse, infrastructuur en opslag.
Finland streeft ernaar om tegen 2030 ten minste 10-15% van de Europese emissievrije waterstof te produceren. Er is geen groot gasnetwerk in Finland.
Nederlandse bedrijven kunnen aanzienlijke waarde toevoegen aan:
- de ontwikkeling van infrastructuur;
- veiligheid;
- elektrolyse apparatuur;
- het delen van ervaringen van de succesvolle hydrogen valleys.
Kansen in Batterij Technologie
Zweden is een koploper op het gebied van elektrificatie. De huizen worden verwarmd door warmtepompen en de industrie schakelt massaal over op groene elektriciteit. Hierbij spelen batterijen een zeer grote rol.
Een van de aanjagers is Northvolt. Dit bedrijf ontwikkelt, produceert en herwint eigen batterijen. Northvolt heeft een gigafabriek in het noorden van Zweden. Zij bouwt op dit moment meerdere fabrieken in Zweden (naast de Volvo trucks fabrieken) en Europa (Noord-Duitsland).
Een andere aanjager is de innovatieve Zweedse industrie. Zo heeft bijvoorbeeld Scania een nieuwe batterijfabriek geopend voor het elektrificeren van hun ('heavy-duty') modellen. Andere voorbeelden zijn Heart Aerospace (elektrische vliegtuigen) en Candela (elektrische draagvleugel veerboten).
Finland is het enige land in Europa dat alle mineralen heeft die nodig zijn voor de productie van batterijen. Het heeft ook aanzienlijke capaciteit in de raffinage van batterijmaterialen en de productie van precursormateriaal. Onlangs waren er publicaties significante investeringsprojecten voor de productie van batterijcellen in Finland.
Finland heeft het potentieel om de hele waardeketen te beheersen en duurzame, ethische, batterijen te produceren door een combinatie van:
- verantwoorde mijnbouw;
- een hoogwaardig innovatieklimaat;
- recyclingexpertise.
Lees hier meer over het programma
Deelname en kosten
Deelnemen aan deze missie kost € 950 per bedrijf. U mag maximaal 2 personen per bedrijf aanmelden. Bij meer dan 2 deelnemers per bedrijf bedragen de meerkosten € 475 per extra deelnemer.
Inbegrepen zijn:
- Deelname aan collectieve programmaonderdelen
- Collectieve matchmaking
- Lokale ondersteuning door de organisatie
- Lokaal vervoer (gekoppeld aan het missieprogramma)
Reis- en verblijfkosten en persoonlijke transfers zijn voor eigen rekening en risico. Na de aanmeldtermijn ontvangt u zo snel mogelijk suggesties voor uw reis en verblijf.