Nieuws

Mobiliteits­industrie centraal bij werkbezoek Lennart Salemink (VVD)

De Nederlandse mobiliteits­industrie en haar rol binnen Europa stonden centraal tijdens het werkbezoek van Lennart Salemink, kandidaat Europarlementariër (#4, VVD), aan de RAI Automotive Industry Campus in Helmond op woensdag 15 mei jongstleden. Dit bezoek, in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen in juni, werd ook bijgewoond door oud VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. Technologische innovaties zijn noodzakelijk om oplossingen voor de huidige maatschappelijke uitdagingen te bieden.

Mobiliteitsindustrie centraal bij werkbezoek Lennart Salemink (VVD)

Foto van links naar rechts: Charles Janssen (Opcharge), Daniel Koerhuis (oud VVD-Kamerlid), Lennart Salemink (VVD), Wouter Weide (RAI Vereniging), Lex Boon (directeur Campus), Bram Hendrix (RAI Automotive NL), Albie van Buel (RAI Automotive NL)

Zowel op Nationaal als Internationaal vlak speelt de Nederlandse Automotive Industrie een vooraanstaande rol en genereert het een jaarlijkse omzet van meer dan €20 miljard, waarvan 90% export. Daarnaast levert het werk op voor meer dan 50.000 arbeids­plaatsen. De Nederlandse Automotive industrie scoort sinds 2018 een top-3 positie in de “Roland Berger Automotive Disruption Radar”, wat een goede indicatie is voor de sterkte van de innovatieve kracht in Nederland.

Nederlandse innovatie op Automotive Campus

Het bezoek begon met een tour over de campus, waarbij de eerste stop TASS International was, een internationaal toonaangevende test- en engineering­organisatie met meer dan 25 jaar expertise. Daarna werd InMotion bezocht, een bedrijf dat zich toelegt op het versnellen en vereenvoudigen van het opladen van elektrische voertuig­en met hun innovatieve 'Electric Refueling' koeltechnologie. Tot slot werden de testfaciliteiten van VDL op de campus bezocht. Lennart Salemink: “Het bezoek aan de Automotive Campus geeft mij de bevestiging van hoe belangrijk de mobiliteits­industrie is voor Nederland en Europa. We moeten als Europa meer ruimte geven aan deze Nederlandse bedrijven zodat die Europa en de hele wereld kunnen veroveren.”

Samenwerking cruciaal voor toekomst Mobiliteits­industrie

Albie van Buel, Managing Director RAI Automotive Industry NL: "Zowel de Europese als nationale ontwikkelingen en besluitvorming zijn voor de mobiliteits­industrie erg relevant. Met name een goede en intense samenwerking tussen de industrie en kennisinstellingen met de Nederlandse en Europese overheid is in het huidige economisch en technologisch klimaat een kritieke factor. We hebben goed inzicht kunnen geven in de technologische sterktes en innovatieve kracht van onze industrie en het belang van een sterke en onafhankelijke Europese value-chain onderstrepen waarin we als Nederlandse industrie een belangrijke rol kunnen en moeten spelen. Daarom was het goed en belangrijk om het belang van onze sector voor Nederland en Europa onder de aandacht te brengen van Lennart Salemink.”

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn in Nederland op donderdag 6 juni 2024 aanstaande.