Voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, verklaarde:
"De auto-industrie is een bron van Europese trots en cruciaal voor de welvaart van Europa. Het drijft innovatie, biedt werk aan miljoenen mensen en is de grootste private investeerder in onderzoek en ontwikkeling. Elke sector heeft unieke behoeften, en het is onze verantwoordelijkheid om oplossingen te bieden die zowel schoon als concurrerend zijn. We moeten deze industrie ondersteunen in de diepe en ontwrichtende transitie die voor ons ligt. En we moeten ervoor zorgen dat de toekomst van auto’s stevig in Europa verankerd blijft. Daarom heb ik opgeroepen tot een Strategische Dialoog over de Toekomst van de Europese Auto-industrie. We starten deze Dialoog al in januari, om samen onze gedeelde toekomst vorm te geven."
Nu de Europese auto- en toeleveringsindustrie een ingrijpende en ontwrichtende transitie doormaakt, zal de Strategische Dialoog concrete strategieën en oplossingen ontwerpen om de wereldwijde concurrentiekracht van de Europese autoproductie te ondersteunen. De focus zal in het bijzonder liggen op:
- het stimuleren van datagedreven innovatie en digitalisering, gebaseerd op toekomstgerichte technologieën zoals AI en autonoom rijden.
- het ondersteunen van de decarbonisatie van de sector met een open technologische benadering, gezien de rol van de sector in het bereiken van Europa’s ambitieuze klimaatdoelen.
- het aanpakken van werkgelegenheid, vaardigheden en andere sociale aspecten binnen de sector.
- het vereenvoudigen en moderniseren van het regelgevend kader.
- het vergroten van de vraag, het versterken van de financiële middelen van de sector en het verbeteren van de veerkracht en waardeketen in een steeds concurrerender internationaal speelveld.
De Strategische Dialoog brengt belangrijke belanghebbenden uit de sector samen, waaronder Europese autobedrijven, infrastructuurleveranciers, vakbonden, brancheorganisaties, delen van de autowaardeketen en andere belanghebbenden.
De formele start, onder persoonlijk leiderschap van de voorzitter, wordt gevolgd door een reeks thematische bijeenkomsten, voorgezeten door leden van het College. Deze bijeenkomsten zullen resulteren in een reeks aanbevelingen die helpen een holistische EU-strategie voor de sector te ontwikkelen, om de verschillende uitdagingen aan te pakken en waar nodig het toepasselijke EU-regelgevend kader aan te passen. Topbijeenkomsten onder leiding van de voorzitter zullen de voortgang evalueren en de noodzakelijke politieke impulsen geven voor verder werk.
De Raad en het Europees Parlement zullen nauw bij dit proces betrokken worden en regelmatig geïnformeerd en geraadpleegd worden over de voortgang van de Dialoog.