Nieuws

Werkbezoek VNO-NCW en MKB-Nederland aan Automotive Campus

Op uitnodiging van RAI Vereniging brachten leden van VNO-NCW en MKB-Nederland op vrijdag 8 november een werkbezoek aan de Automotive Campus in Helmond. Het bezoek stond in het teken van een kennismaking met de auto-industrie in Nederland en het vormen van concrete plannen voor gezamenlijke lobby en beleidsinzet.

Werkbezoek VNO-NCW en MKB-Nederland aan Automotive Campus
Op de foto van links naar rechts: Jaap Schuler, Fries Heinis, Reineke Timmermans, Focco Vijselaar, Glenn Haverkort, Pieter Rahusen, Jean-Pierre Heijster, Pim Grol.

Door de snel veranderende marktomstandigheden en de verschuiving naar elektrische voertuig­en (EV's) is de noodzaak voor een sterke samenwerking tussen overheid, industrie en kennisinstituten relevanter dan ooit. Fries Heinis, directeur van RAI Vereniging, zegt: “Dit is het moment om de directie van VNO-NCW en MKB-Nederland meer te vertellen over de ontwikkelingen in de Nederlandse auto-industrie en het belang van samenwerking te onderstrepen.” VNO-NCW, MKB-Nederland en RAI Vereniging zetten daarom in op strategische samenwerking om het Nederlandse mobiliteits­landschap klaar te stomen voor de toekomst, met speciale aandacht voor innovatie en verduurzaming.

Auto-industrie in Nederland

De Nederlandse mobiliteits­industrie staat op een belangrijk kantelpunt door de snelle transitie naar elektrische voertuig­en (EV's), aangedreven door Europese emissienormen en duurzaamheidsdoelstellingen. Deze verschuiving dwingt de sector om traditionele bedrijfs­modellen en productieprocessen te vernieuwen. Toenemende globalisering en de concurrentie van internationale spelers versterken deze druk. Daarnaast is de industrie steeds afhankelijker van geïmporteerde, zeldzame grondstoffen, wat risico’s met zich meebrengt, zoals fluctuaties in kosten en geopolitieke instabiliteit.

Onderzoek op de Automotive Campus

Om bij te blijven met de technologische ontwikkelingen is aanzienlijke R&D nodig, met name op het gebied van batterij- en AI-technologie. Het bezoek vond daarom plaats onder leiding van Pieter Rahusen op de Automotive Campus te Helmond, een nationale en internationale hotspot voor automotive bedrijven en onderzoek. Het bezoek werd afgesloten met een rondleiding bij VDL Enabling Transport Solutions (VDL ETS). Dit bedrijf ontwikkelt duurzame transportoplossingen, zoals elektrisch vervoer, batterijtechnologie en automatisch geleide voertuig­en. VDL ETS onderzoekt en test nieuwe concepten om bij te dragen aan milieuvriendelijke transportmogelijkheden voor de toekomst.

Gezamenlijk potentieel

RAI Vereniging, VNO-NCW en MKB-Nederland zien grote mogelijkheden om de sector te ondersteunen. Samen kunnen zij bij de overheid aandringen op ondersteuningsmaatregelen, zoals innovatiebeurzen en subsidies gericht op technologieën voor EV’s en circulaire productie. Daarnaast willen ze inzetten op opleidingsprogramma’s voor om- en bijscholing in technische profielen, essentieel voor een succesvolle transitie naar elektrische mobiliteit. Om de nationale productie te versterken, pleiten zij voor vestigingssubsidies die investeringen in Nederland aantrekkelijk maken. Het bevorderen van een toeleveringsketen met lokale leveranciers van EV-componenten kan de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers verminderen. Tot slot willen zij door samenwerking in Europese netwerken de concurrentiepositie van de Nederlandse sector versterken.