Manufacturing

Duurzame en slimme productie

Manufacturing

De automotive industrie verschuift van traditionele productie naar duurzame en slimme productie.
Dit betekent dat productiemethoden, processen en natuurlijke hulp- en energiebronnen in een optimalisatie proces komen en dat nieuwe technologieën ingezet worden om positief bij te dragen aan maatschappelijke uitdagingen, zoals het verminderen van CO2 uitstoot.

Het ondernemingsklimaat

Nederlandse automobiel­industrie

Het ondernemingsklimaat voor de Nederlandse automobiel­industrie heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld van regionaal naar Europees en zelfs mondiaal. Het huidige speelveld is een internationale industrie waar bedrijven moeten omgaan met internationale concurrenten, klanten en leveranciers en hun uitdagingen. Een probleem van vandaag, en morgen, is de fluctuerende vraag van een meer divers klantenbestand. Dit dwingt bedrijven een hogere mate van flexibiliteit in hun productieproces op te nemen.

Daarnaast worden productiebedrijven geconfronteerd om de CO2-uitstoot te verminderen en circulariteit in te voeren, wat leidt tot een groeiend bewustzijn van strategische aanpassingen om concurrerend te blijven. Toekomstperspectieven en de ontwikkeling van hoogwaardige, duurzame (incl. circulariteit) en slimme (incl. Big data en AI) productie zijn actuele trends.

Diverse situaties, zoals de invloed van China en de huidige oorlog in Oekraïne, leren ons dat afhankelijkheid van leveringsketens buiten de EU riskant kan zijn en dat EU-leveringsketens wellicht meer stabiliteit bieden. Producten zullen ook een strategie impliceren voor toekomstige demontage, renovatie en recycling als onderdeel van de levenscyclus van een product. Duurzame en slimme productie is sterk verbonden met de Automotive Roadmap en Smart Industry. Ontwikkeling in de komende jaren zal zich richten op de verdere ontwikkeling van het Manufacturing programma op basis van de ontwikkeling in de Factory of the Future.

RAI Automotive Industry NL presenteert met trots het focusdocument en actieplan voor Automotive Manufacturing in Nederland.

Lopende projecten

Relevante downloads