Materialen

CO2 reductie

Materialen

De internationale auto-industrie staat de komende jaren voor de taak om de CO2-uitstoot verder te verminderen, zowel bij het gebruik van voertuig­en op de weg als bij de productie van deze voertuig­en. Het gewicht van voertuig­en speelt daarbij een essentiële rol. Nieuwe, natuurlijke en lichtere materialen, evenals intensiever gebruik van bestaande materialen, zoals hoogwaardig staal, aluminium en slimme verwerking hiervan, zijn de belangrijkste ingrediënten voor het bereiken van de gewenste CO2-reductie. De circulaire organisatie van de keten en de circulaire toepassing van componenten en systemen worden versneld, mede gedreven door de EU Green Deal. De huidige Coronacrisis zal dit proces versnellen, ondersteund door overheden.

De diversiteit aan nieuwe materialen en de combinatie met bestaande materialen (hybridisatie) leidt tot uitdagingen in de productie. Deze hybridisatie vereist nieuwe proces-, handling- en verbindingsmethodologieën en -technologieën, terwijl tegelijkertijd de productie (energie)efficiënter zal moeten zijn. Een andere trend in de auto-industrie is de steeds toenemende personalisatie van voertuig­en, seriemaat 1. Om al deze ontwikkelingen te kunnen volgen, of zelfs voor te blijven, zullen we gezamenlijk een aantal innovaties moeten oppakken. Samenwerking is de sleutel!

Auto-industrie

Productie & composieten

Lichtgewicht materialen zijn belangrijk voor de auto-industrie om hun doelen op het gebied van CO2-reductie te bereiken. Composietmaterialen hebben veel mogelijkheden voor lichtgewicht design, dus een positieve impuls voor CO2-reductie. Zeker in een multi-materiaal constructie als voertuig. In onderstaand filmpje leggen de luchtvaart, scheepvaart en de automotive industrie de voordelen uit van het gebruik van Composieten.

Ontwikkeling in de komende jaren

• Verdere ontwikkeling van het Manufacturing programma op basis van de ontwikkeling in de Factory of the Future.

• Verdere ontwikkelingen van het materialenprogramma op basis van de ontwikkelingen binnen lichtgewicht ontwikkeling en circulaire toepassingen binnen de automotive industrie.

RAI Automotive Industry NL presenteert met trots het focusdocument en actieplan voor Automotive Manufacturing in Nederland.

Relevante downloads