Battery Competence Cluster NL

Batterijtechnologie

Battery Competence Cluster - NL

Om de kansen van de energietransitie en batterijtechnologie te benutten en vooral te versnellen, zet de industrie, kennisinstellingen en brancheverenigingen zich in op het ontwikkelen van een sterk batterij-eco­systeem.

Battery Competence Cluster NL is hét programma waar bedrijven, kennisinstellingen en organisaties krachten bundelen om kennis en -competenties opbouwen op het gebied van batterijtechnologie. De batterij-, transport- en vaartuig­industrie van Nederland komt hierin samen.

Kansen voor Nederland

Innovatieve batterijtechnologie is onmisbaar voor het realiseren en versnellen van de energietransitie.  Vanwege een aantal belangrijke, aanwezige competenties op essentiële onderdelen in de batterijketen heeft Nederland de kans een toonaangevende rol te spelen in de Europese batterijketen. Zo kent Nederland een groot aantal marktleiders op het gebied van zwaar transport, zoals VDL Groep, Damen Shipyards en DAF Trucks, die investeren in het maken van elektrische voertuig­en. Daarnaast is er veel kennis in Nederland op het gebied van materialen, zoals dunne-film technologie, en het ontwikkelen van complexe productieprocessen en machines. Tel daarbij het belang van recycling en re-use op, en er liggen veel kansen voor economische ontwikkeling op het gebied van batterijtechnologie voor Nederland.

Door in het Battery Competence Cluster NL krachten te bundelen werken de partners samen om de productie van batterijpakketten naar Nederland te halen, de concurrentiepositie van de marktleiders te versterken en veelbelovende startups op te schalen naar succesvolle batterijbedrijven. De missie van het Battery Competence Cluster NL is om unieke batterijcompetenties en -kennis met het eco­systeem te ontwikkelen en toegankelijk te maken voor de Nederlandse industrie. De ambitie is om een leidend expertisecentrum te worden op applicatie-gedreven batterijtechnologie ontwikkeling. Dit leidt tot:

  • Technologische voorsprong en verbeterde concurrentiepositie
  • Reductie van inkoopkosten en afname van (internationale) afhankelijkheid
  • Creatie van toegevoegde waarde in Nederland
  • Behoud en groei van werkgelegenheid

Het Batterij Competence Cluster NL richt zich in eerste instantie op drie thematische pijlers:

Oprichters van het Battery Competence Cluster NL