Green Transport Delta – Elektrificatie

Elektrificatie

Green Transport Delta

Het project Green Transport Delta – Elektrificatie heeft als doel het ontwikkelen van een sterk batterij-eco­systeem in Nederland en hiermee versneld de transitie naar klimaatneutrale mobiliteit te realiseren.

Green Transport Delta

Europese batterijketen

Nederland kan een toonaangevende rol gaan spelen in de Europese batterijketen. Het gat in de markt dat Nederlandse bedrijven kunnen opvullen is het maken van batterijmodules en -pakketten voor specifieke toepassingen waarop wereldwijd de productieketen nog niet georganiseerd is. Denk hierbij aan batterijpakketten voor bussen, trucks, industriële voertuig­en/machines, vliegtuigen en schepen. In al deze markten kent Nederland toonaangevende spelers.

Innovaties in dit project

Onder leiding van VDL Nedcar werken de projectpartners concreet aan de ontwikkeling van:

• een flexibele en schaalbare ontwikkel- en productieomgeving voor innovatieve batterijmodules en –pakketten (VDL Nedcar)
• een verbeterd batterij­management systeem, in lijn met aanstaande wet & regelgeving en toepassing van een Nationaal batterijpaspoort (NXP).
• een modulaire, bi-directionele 1 megawatt lader. Inclusief de integratie met energie­management systemen en vlootplanning op basis van variabelen als laadbehoefte, locatie, lokale energieproductie, energiekosten, andere grootverbruikers en contractuele afspraken met energieleveranciers (Heliox)
• een gecertificeerde container voor veilige batterijopslag en -transport die zowel aan de transporteisen (ADR) als aan de laatste opslageisen (PGS37) voldoet (VDL Staalservice).
• een blauwdruk van een schaalbare batterijrecyclinglijn geschikt voor de verwerking van End-of-Life (EoL) batterijen (TNO).


Financiering

Het project Green Transport Delta – Elektrificatie wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische zaken en Klimaat.

Projectperiode: 1 oktober 2021 – 31 december 2024
Projectbudget: € 36.082.844