RIGHTWEIGHT

Geavanceerde materiaaloplossingen

RIGHTWEIGHT

Nieuwe geavanceerde materiaaloplossingen voor betaalbaar lichtgewicht om te voldoen aan de behoeften van auto- en vliegtuigbouwers.

Rightweight

Lichtgewicht uitdagingen

Heeft u een uitdaging die innovatieve oplossingen biedt in een lichtgewicht domein? RIGHTWEIGHT kan u helpen innovatie op het gebied van lichtgewicht materialen te ontsluiten door KMO's te ondersteunen die technologische oplossingen bieden voor de uitdagingen waar u voor staat. Maak uw interesse kenbaar en kom hier meer te weten.

Kunt u ons een technische oplossing bieden voor deze lichtgewicht uitdagingen in de automobiel- en areonautische sector van potentiële eindgebruikers? Vind hier een overzicht van de uitdagingen en deel uw oplossingen met ons.

Lichtgewichtoplossingen

Over het project

Toepassing van lichtgewichtoplossingen is de meest efficiënte aanpak om het vervoer duurzamer te maken. MKB-leveranciers van auto- en luchtvaartonderdelen in Noordwest-Europa staan echter voor grote uitdagingen om optimale lichtgewichtoplossingen te definiëren: de automobielsector worstelt om de meest geavanceerde materialen te integreren; de luchtvaartsector om aanvaardbare kosten en productiesnelheden te bereiken. Elke sector blinkt uniek uit in specifieke gebieden: zo is de automobielsector toonaangevend in ge­automatiseerde massaproductie en de lucht- en ruimtevaartsector in materiaalprestaties. Om daadwerkelijk haalbare lichtgewichtoplossingen in te voeren, moeten in de hele waardeketen betaalbare en milieuvriendelijke innovaties worden ontwikkeld: door de marktwerking aan de vraagzijde zal het concurrentievermogen van de toeleverende mkb-bedrijven toenemen en zal worden bijgedragen tot een vermindering van de totale CO2-uitstoot in het vervoer.

Lichtgewichtproducten

5 horizontale lichtgewichtgebieden

RIGHTWEIGHT zal meer dan 50 productiebedrijven in de waardeketens van de auto- en luchtvaart­industrie ondersteunen bij het leveren van onderdelen die voldoen aan de behoeften van auto- en vliegtuigfabrikanten. Tegen 2022 zullen 20+ nieuwe lichtgewichtproducten worden ontwikkeld tot TRL7, met betere milieuprestaties en een hogere prijs-kwaliteitverhouding via een open sector overschrijdend proces dat onderwijsactiviteiten en transnationale thematische wedstrijden op 5 horizontale lichtgewichtgebieden combineert:

  • Levering en ontwikkeling van materialen
  • Karakterisering en modellering
  • Ontwerp & slimme functies
  • Fabricage & assemblage
  • Recycling

De partners zorgen voor specifieke opleiding in gespecialiseerde aanvullende fieldlabs.

MOOC-lezingen

Introductie van de RIGHTWEIGHT MOOC

De partners van het RIGHTWEIGHT-project hebben hun netwerk aangesproken om MOOC-lezingen te organiseren om deskundige lichtgewichtkennis te brengen. Deze serie van 3 lezingen biedt expertise van ThermoPlastic composites Application Center TPAC. Marco Del Vecchio en Ilse ten Bruggekaten presenteren de 3 lezingen over de volgende onderwerpen:

  1. Polymers - Thermoplastics vs Thermosets
  2. Introduction to composites
  3. Sustainability & Recycling

Hieronder kunt u de MOOC's bekijken:

TPAC Lecture 1: Polymers - Thermoplastics vs Thermosets:

TPAC Lecture 2: Introduction to composites:

TPAC Lecture 3: Sustainability & Recycling

Bezoek TPAC

Registreer u hieronder op het platform en bekijk de eerste lezing in de reeks, lezing 0, om alles over het project te weten te komen:

Klik hier

Evenementen & activiteiten

Binnen dit project zijn er verschillende evenementen en activiteiten die georganiseerd worden door de projectpartners.

RIGHTWEIGHT Regional workshop

Projectpartner

RIGHTWEIGHT is een project van AutomotiveNL

RAI Automotive Industry NL participeert als projectpartner 'AutomotiveNL' in diverse Automotive projecten. ‎

Lees hier meer over AutomotiveNL

Er zullen 5, voor de auto- en luchtvaart relevante, landen (RIS3) bij worden betrokken, waarbij gebruik wordt gemaakt van synergiën tussen koplopers en volgers: FR (aero), DE en BE (auto), NL (beiden) en IT (sterk in beiden). Meer dan 50 eindgebruikers (grote spelers aan de vraagzijde) uit 7 regio's hebben zich al geëngageerd (associatiedeel).

RIGHTWEIGHT zal een pionier zijn in het stimuleren van sector overschrijdende overdracht tussen actoren die nu in één waardeketen actief zijn, met speciale transnationale sessies (waarbij ook peerprojecten worden uitgenodigd) en een nieuwe database met succesverhalen. We zullen 10 miljoen euro omzet en 100 banen in NWE verankeren, terwijl we tegen 2022 2 miljoen euro omzet en 50 banen zullen genereren.

Bezoek website Rightweight project via deze link.