Tekeningen RAI-goedkeuringen

Dossier

Tekeningen RAI-goedkeuringen

Voor leden van RAI CarrosserieNL zijn er de afgelopen periode testrapporten ontwikkeld voor de nieuwe stootbalkconstructies. Deze ontwikkeling heeft langer geduurd dan voorzien, omdat wij hiervoor eerst een berekeningsmethodiek moesten laten valideren. Ook zijn nog niet alle stootbalkconstructies ontwikkeld. Zo zijn de opvolgers van de huidige constructies ALL A en ALL C nog in ontwikkeling.

Vanwege de veel strengere eisen die aan de nieuwe stootbalkconstructies worden gesteld, waaronder hogere krachten, hoger profiel en lagere afstand tot het wegdek, zijn de constructies een stuk robuuster en daardoor zwaarder geworden. Mede hierdoor is besloten om geen testrapporten meer te ontwikkelen voor de driedelige stootbalk, opklapbare stootbalk en de stootbalk voor de meeneemheftruck.

Beschikbare nieuwe constructies:

Stootbalkconstructie met staander schoor
Max. 8 t:Gelast aan het chassisGebout aan het chassis
Motor­wagen
chassis: U, koker en dubbele omega profiel
STS01WM08
Opvolger max 7,5t G
STS01BM08
Opvolger max 7,5t E
Aanhang­wagen/
oplegger
chassis: U, I, koker en dubbele omega profiel
STS01WO08
Opvolger max 7,5t G
STS01BO08
Opvolger max 7,5t E
Alle gewichtenGelast aan het chassisGebout aan het chassis
Motor­wagen
chassis: U profiel
STS01WM99
Opvolger ALL G
STS01BM99
Opvolger ALL E
Aanhang­wagen/
oplegger
Chassis: U en I profiel

STS01WO99
Opvolger ALL G

Motor­wagen/ Aanhang­wagen/
oplegger
Chassis: U en I profiel en dubbele omega profiel
EVS01WM99
Opvolger ALL A

Goedkeuring kogelkoppeling

Bij de nieuwe constructies is een profielhoogte van 120 mm vereist. Bij voertuig­en van de categorieën M, N1, N2 met een maximummassa van niet meer dan 8 t, O1 en O2, op voertuig­en van de categorie G en op voertuig­en die met een laadkleplift zijn uitgerust, moet de hoogte van het profiel van de dwarsbalk ten minste 100 mm zijn.

Er zijn nieuwe constructie ontwikkeld die gecombineerd kunnen worden met de RAI CarrosserieNL stootbalkconstructies. Heeft u een Europese goedkeuring van een van de RAI CarrosserieNL/FOCWA koppelingsconstrucies dan is het mogelijk om deze goedkeuring(en) aan te vullen. Bij individuele goedkeuringen die vanaf heden aangevraagd worden zal de versie 2022 van de koppelingsconstructie bij RDW aangevraagd worden.

Voor meer info zie koppelinrichting

Relevante downloads