Keurmerk KIP

Keurmerken

Keurmerk KIP

Eigenaren van voertuig­en boven de 3.500 kg met een ‘kipper­systeem’ kunnen voor de keuring van dit systeem vanaf vandaag gebruikmaken van het zogenaamde KIP-Keur. Dit onafhankelijke keurmerk is door RAI CarrosserieNL speciaal in het leven geroepen om de veiligheid en betrouwbaarheid van kippersystemen te garanderen.

Kippers zijn installaties op een truckchassis, aanhang­wagen of oplegger die ervoor zorgen dat de laadruimte achterwaarts en/of zijdelings op en neer kan bewegen. Bijvoorbeeld een kiep­wagen voor het verplaatsen van zand. Het Nederlands bak­wagen- en aanhangerpark telt zo’n 9.500 voertuig­en voorzien van een dergelijke installatie.

Belang voor veiligheid en betrouwbaarheid

Door intensief gebruik krijgen kippersystemen te maken met slijtage. Voor het gebruik van een betrouwbaar kipper­systeem is periodiek goed onderhoud en een deskundige controle daarom belangrijk. Hoe beter een systeem wordt gemonteerd en afgesteld, hoe beter dat is voor de levensduur, de veiligheid van degene die de installatie bedient, de veiligheid van omstanders en andere verkeers­deelnemers. De Arbowet verplicht ondernemers bovendien om deze systemen ieder jaar te laten keuren.

KIP-keuring

Ondernemers kunnen voortaan voor de keuring van hun systeem terecht bij een erkend KIP-keuringsbedrijf. Deze keurmeesters vallen onder het toeziend oog van TÜV Nederland en zijn speciaal opgeleid om de keuring te mogen uitvoeren. KIP-keurmeesters werken aan de hand van vaste protocollen en keuringslijsten waarbij niet alleen op de veiligheid wordt gecontroleerd, maar ook wordt gekeken naar eventuele onderhoudsgebreken of andere technische problemen. Gebreken komen zo sneller aan het licht waardoor de levensduur van de kipper wordt verlengd. Keuringen kunnen ook worden gecombineerd met eventueel onderhoud en reparatie.

Website keurmerk KIP