De nieuwe sector update logistiek vastgoed is uit
De interesse van beleggers in logistiek vastgoed veerde afgelopen jaar na het dieptepunt in 2023 weer op. Gedurende 2024 stabiliseerden de aanvangsrendementen in het ‘prime segment’ (meest hoogwaardige vastgoed) na een periode van stijging, wat erop duidt dat de afkoeling van de prijzen ten einde is gelopen.
Wat betekent dit voor jou?
Op korte termijn vermindert de verwachte afbouw van voorraden de gebruikersvraag naar logistiek vastgoed. Daarnaast vormen geopolitieke onzekerheden een neerwaarts risico. Op de langere termijn lijkt er vanuit consumenten ruimte voor verdere groei van de binnenlandse en internationale e-commerce bestedingen.
Dit kan de gebruikersvraag naar logistiek vastgoed vergroten. Echter kan het voornemen van de Europese Commissie om invoerrechten te gaan heffen op kleine pakketjes van buiten de Europese Unie, de groei van de internationale e-commerce bestedingen juist afremmen. Lees hier meer over het vooruitzicht logistiek vastgoed.
De vervoer en overslag sector blijft achter met gebruik AI
In 2024 gebruikte 22,7 procent van de bedrijven met 10 of meer werkzame personen een of meer AI-technologieën. Dit was een toename van bijna 9 procentpunt ten opzichte van 2023. Van 2021 tot en met 2023 was het gebruik van AI-technologie relatief stabiel. De AI-technologieën die bedrijven in 2024 het vaakst gebruikten, waren text mining (de analyse van geschreven tekst) en natural language generation (het genereren van geschreven of gesproken tekst).
Wat betekent dit voor jou?
Hoewel het huidige gebruik van AI in de transport- en opslagsector relatief laag is, zal dit de komende jaren drastisch veranderen. Zo voorspelde professor Tom van Woensel van de Technische Universiteit Eindhoven dat binnen tien jaar elke transportonderneming AI zal gebruiken in hun planningssysteem. Hiervoor is data een cruciale randvoorwaarden. Begin daarom op tijd met het in kaart en op orde brengen van jouw data. Lees hier meer over A.I. in de transportsector.
Kostenbesparing bij energietransitie door invoering van biedzones
Nederland overweegt om regio's met verschillende stroomtarieven in te voeren om netcongestie te verminderen en kosten te besparen. Een biedzone is een gebied met één elektriciteitsprijs. Sommige landen, zoals Denemarken en Zweden, hebben meerdere biedzones. In 2019 gaf de Europese Commissie opdracht om te onderzoeken of de huidige indeling efficiënter kan. Nederland denkt aan een noordelijke en zuidelijke zone. Volgens TNO-onderzoek kan dit honderden miljoenen euro's besparen. Netcongestie door de energietransitie kost de maatschappij jaarlijks 10 tot 40 miljard euro. Verschillende prijszones kunnen vraag en aanbod beter afstemmen, waardoor bedrijven naar goedkopere gebieden verhuizen. Lees hier meer over biedzones.
EU vereenvoudigt regelgeving verslaglegging duurzaamheid
De Europese Commissie heeft het Omnibus-vereenvoudigingspakket gepubliceerd, gericht op het verminderen van de regeldruk voor duurzaamheidsrapportages met als doel het Europese investeringsklimaat te verbeteren. Voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zijn belangrijke wijzigingen onder andere:
- Bedrijven die moeten rapporteren hebben 1000 medewerkers of meer (was: 250)
- Rapportageverplichtingen voor bedrijven die vanaf 2026/2027 moeten rapporteren, worden uitgesteld tot 2028
- De duurzaamheidsrapportage-eisen voor grote bedrijven mogen geen extra lasten veroorzaken voor kleinere bedrijven in hun waardeketen.
Wat betekent dit voor jou?
De meeste transporteurs hoeven niet te voldoen aan de CSRD-rapportageverplichting vanwege de grens van 1.000 medewerkers. Voor transporteurs die verduurzaming serieus nemen en zich hadden voorbereid op de CSRD-rapportage, kan dit een onaangename verrassing zijn. Toch hoeft dit hun duurzaamheidsstrategie niet te stoppen. Ontdek hier welke manier van duurzaam ondernemen past bij jouw bedrijf. En lees hier meer over welke regels gewijzigd worden.