Nieuws

Ingangsdata eisen TPMS voor aanhang­wagens/opleggers

Eén van de nieuwe eisen voor voertuig­en van de categorieën O3 en O4 in het kader van de GSR2 betreft TPMS (bandenspanningscontrole­systeem). Wanneer deze eisen ingaan wordt hieronder uiteengezet.

Ingangsdata eisen TPMS voor aanhangwagens/opleggers

Voertuig­en met een type­goedkeuring

In de GSR2 (Verordening 2019/2144) is bepaald dat TPMS voor de categorieën O3 en O4 met een type­goedkeuring van kracht wordt op:

  • 6 juli 2022 voor nieuwe type­goedkeuringen
  • 7 juli 2024 voor nieuwe registraties (alle bestaande goedkeuringen)

Individuele goedkeuringen in Nederland

De huidige bepalingen blijven in de ‘Alternatieve voorschriften en wijze van keuren’ in ieder geval tot 1 januari 2023 van kracht. Dat betekent dus dat TPMS in ieder geval niet eerder dan 1 januari 2023 van kracht wordt bij individuele toelatingen.

Daarnaast is het zo dat in die nieuwe versie die per 1 januari 2023 van kracht gaat worden, de RDW in geval van nieuwe eisen (zoals de eisen inzake TPMS), voortaan – bij individuele toelatingen - van plan is om als ingangsdatum de datum aan te gaan houden die in de EU is vastgelegd voor nieuwe registraties van typegoedgekeurde voertuig­en. Nu is het beleid nog om de datum voor nieuwe typekeuringen te hanteren. Dit zou dus gaan betekenen dat bij individuele toelatingen TPMS pas ingaat op 7 juli 2024. Zodra wij daar bevestiging van hebben van de RDW, laten wij dat weten.

Update 2024 in de Alternatieve voorschriften die ingaan op 1-7-2024 is opgenomen dat bij individuele goedkeuringen TPMS niet verplicht is.

Wat zijn de inhoudelijke eisen aan TPMS?

Voor de eisen die aan het TMPS-systeem gesteld worden, maakt de EU ook voor dit onderwerp gebruik van een Reglement van de ECE. Het al bestaande Reglement R141 met de eisen voor TPMS van personen­auto’s, is uitgebreid met de eisen aan TPMS-systemen voor alle overige categorieën voertuig­en. Deze eisen zijn in alle talen van de EU gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU als ‘wijzigingenreeks 01’).

Meer informatie: Kees Pereboom.