CE-markering in de praktijk

Dossier

CE-markering in de praktijk

Afgezien dat een goede gebruikershandleiding een positieve indruk maakt op klanten is dit ook belangrijk bij de aansprakelijkheid na ongevallen of calamiteiten waarbij de veiligheid, gezondheid of milieu in het geding is.

Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW) gaat steeds hogere boetes opleggen aan fabrikanten en bij strafrechtelijke vervolging worden ook personen (al dan niet werkend binnen een onderneming) aansprakelijk gesteld.
Een fabrikant die zijn zaken op het gebied van CE goed op orde heeft staat een stuk sterker bij strafrechtelijke vervolging.

Workshop

In 2016 is gestart met een workshop ‘De meerwaarde van CE markering’ , zie hieronder de presentatie. Het vervolg bestond uit het organiseren van een aantal bijeenkomsten met kleine werkgroepjes gericht op specifieke carrosseriebouw producten zoals een kipper en een hydraulische oprijramp.

Tijdens deze bijeenkomsten werd met name de risicobeoordeling en de gebruikershandleiding behandeld. Het resultaat was een gebruikershandleiding die voor specifieke carrosseriebouw producten is gemaakt en die de deelnemers daarna in kort tijdsbestek kunnen voorzien van hun unieke productdetails.

Het is mogelijk om gedurende een dagdeel een korte basistraining aan huis te volgen. Hieraan kunnen 1 of meerdere deelnemers uit 1 onderneming gelijktijdig deelnemen. Deze basistraining wordt gekoppeld aan CE-gemarkeerde producten die voor de onderneming relevant zijn.

Relevante downloads