WG 1 Hefbruggen

Dossier

WG 1 Hefbruggen

Binnen de werkgroep wordt er sinds drie jaar gewerkt aan de revisie van de NEN EN 1493. In deze werkgroep heeft de heer Eisma (Arjen) zitting.


Keurmerk hefbruggen

Update december 2023

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het harmoniseren van de bestaande RDW-erkende keurmerken in Nederland. Vanaf 1 januari 2024 zullen alle RDW-erkende keurmerken werken met hetzelfde werkhandboek dat RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen samen met de interpretatie commissie heeft opgesteld. De inhoud van de checklist is eveneens geharmoniseerd, wat betekent dat ongeacht het keurmerk, de controle-aspecten gelijk zijn. Bovendien wordt de bestaande checklist uitgebreid met de bruggenkrik, zodat, indien aanwezig, de gehele hefbrug beoordeeld kan worden. Met deze stap zet het RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen een belangrijke stap voorwaarts in het bevorderen van de veiligheid in werkplaatsen in Nederland. De deelnemers van het keurmerk ontvangen binnenkort het nieuwe handboek en de checklisten.

Als u als lid nog deelnemer bent van het collectieve keurmerk van de leden voor de leden, nemen wij graag contact met u op.

Update juni 2023

De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de bestaande RDW erkende keurmerken in Nederland te harmoniseren. Vanaf 1 juli werken alle keurmerken dan ook met hetzelfde werkhandboek als het RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen. Ook de inhoud van de checklist is geharmoniseerd en dat betekent dat ongeacht het keurmerk de controle-aspecten gelijk zijn.

Vanuit de werkgroep is er ook gewerkt aan een nieuwe structuur op het gebied van de steekproeven van de keuringsmonteurs. Er komt een systeem waarbij er minder voorspelbaarheid is over wanneer de steekproeven plaats gaan vinden. Ook zijn er veranderingen in kostenstructuur aangebracht waardoor het keurmerk betaalbaar is en blijft.

Arbocatalogus BOVAG, FOCWA en VACO

RAI Vereniging heeft actief bijgedragen aan de branchenormen van de BOVAG, FOCWA en VACO. De Branchenormen zijn collectieve afspraken die bijdragen aan de veiligheid van medewerkers binnen de bedrijven. Een onderdeel daarvan zijn de hefbruggen. Er komt een update waarbij wij gevraagd zijn mee te kijken naar de tekstuele invulling.

Exclusieve content

Dit artikel lezen?

RAI Vereniging zet bepaalde content vrij voor leden, deze content is niet beschikbaar voor niet-leden. Om hier toegang tot te krijgen is een account of inlog benodigd.

Al lid

Ben jij al lid van onze organisatie? Log dan in om direct toegang te krijgen!

Inloggen Registreren

Nog geen lid?

Maar wil je wel graag lid worden van onze community en branche­organisatie voor mobiliteit?

Lid worden