Over ons

Over onze sectie

De leden van de sectie Equipment houden zich bezig met de productie, import en verkoop van hoogwaardige werkplaatsapparatuur, carwash, handgereedschappen en APK-testapparatuur.

Deze apparatuur zorgt er voor dat dealers, onafhankelijke garagisten, fast fitters en schadeherstelbedrijven optimaal onderhoud leveren met als resultaat dat de Nederlandse voertuig­vloot tot het best onderhouden wagenpark in Europa behoort.

Equipment

Waarborgen voertuig­veiligheid

De sectie is een groot pleitbezorger voor de komst van Europese wetgeving die de onafhankelijke aftermarket in staat stelt om het onderhoud van het groeiend aantal geavanceerde en veiligheidsverhogende rijhulpsystemen (ADAS) zodanig te garanderen dat de voertuig­veiligheid is gewaarborgd.

Via de Europese koepel­organisatie van equipmentleveranciers EGEA maakt de sectie zich daarom, samen met de AFCAR Alliantie die pleit voor de vrijheid van autoreparatie, sterk voor vrije toegang tot technische informatie, reserveonderdelen, diagnosetoestellen en testapparatuur.

APK

Wapenfeiten

Een van de belangrijk wapenfeiten van de sectie betreft de bijdrage aan de invoering van de deeltjestest in de APK die per 1 januari 2023 verplicht werd voor diesel­voertuig­en met een roetfilter. De uitbreiding van de APK met een controle op de aanwezigheid van een goed werkend roetfilter betekent dat APK-keuringsstations voortaan worden uitgerust met een zogeheten deeltjesteller (fijnstofmeter). Deze controle moet er op toezien dat het verbod op het verwijderen van roetfilters voor Euro V en Euro VI dieselpersonen­auto’s en bestelbussen wordt nageleefd en er voor zorgen dat ondeugdelijke filters worden vervangen of gerepareerd.

Om in te spelen op de opmars van elektrische auto’s heeft de sectie recentelijk een Werkgroep EV in het leven geroepen. Die bestaat uit fabrikanten die producten leveren die nodig zijn voor het uitlezen van elektrische voertuig­en. Bijvoorbeeld voor het bepalen van de ‘state of health’ van accupakketten, het controleren van lekstromen, het checken van de laatste updates conform de ADAS specificaties, de juiste camera afstellingen etc. Maar ook fabrikanten van hefbruggen behoren daartoe. De traditionele hefbruggen, waarvoor de sectie het RAI Keurmerk Hefbruggen heeft ontwikkeld dat al enkele jaren de veiligheid van werknemers in autobedrijven moet garanderen, zijn namelijk vaak niet geschikt om EV’s op te tillen zonder het accupakket onder de auto te beschadigen.

Belangrijkste speerpunten en activiteiten:

• Collectieve belangenbehartiging en (politieke) lobby op nationaal en internationaal niveau, onder andere via de Europese koepel­organisatie van equipmentleveranciers EGEA en de AFCAR Alliantie (Alliance for the Freedom of Car Repair);
• Collectieve promotie;
• Het bieden van ondersteuning en het adviseren van leden bij technische vraagstukken en wet- en regelgeving;
• Het zorgdragen voor een gunstig ondernemersklimaat voor de leden, onder meer via het lidmaatschap van VNO-NCW;
• Het organiseren van netwerkbijeenkomsten (meet & Greet) voor leden;
• Monitoren van relevante ontwikkelingen en de leden daarover informeren
• Publiceren van feiten, cijfers, analyses en opinies;

Ledenlijst

Een overzicht van de aangesloten leden van de sectie RAI Equipment

Leden RAI Equipment

Bestuur RAI Equipment

Het bestuur van de sectie bestaat uit de volgende leden:

 • Voorzitter

  Bernard de Graaf

  Rupro Beheer

 • Bestuurslid

  Arthur Wessels

  WashTec Benelux - Werkgroep carwash & tools

 • Bestuurslid

  Eric van ’t Oever

  Explora BV - Werkgroep RAI Keurmerk Hefbruggen

 • Bestuurslid

  Patrick Andriessen

  Technisch Bureau Andriessen B.V. - Werkgroep APK

Relevante downloads