Nieuws

Gezocht: Nederlandse automotive innovaties met impact

  • secties:Alle secties
  • soort inhoud:Nieuwsbericht
  • datumPublished on

Strijd om prestigieuze Automotive Innovation Award weer van start.

Gezocht: Nederlandse automotive innovaties met impact

Nederlandse organisaties met veelbelovende innovaties voor de mobiliteits­branche kunnen zich vanaf vandaag inschrijven om deel te nemen aan de verkiezing voor de Automotive Innovation Award 2024. Uitsluitend innovaties die mobiliteit slimmer, schoner, efficiënter en/of veiliger maken komen in aanmerking voor deze felbegeerde prijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt. De verkiezing wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door de Stichting Automotive Innovation Award, waarin ANWB, BOVAG, LeasePlan, RAI Vereniging, RAI Automotive Industry NL en Roland Berger samenwerken. De stichting heeft als doel om de enorme innovatiekracht van deze sector in Nederland in de schijnwerpers te zetten.

“In Nederland zijn honderden ondernemingen, traditionele partijen en nieuwkomers, kennisinstituten en andere organisaties elke dag bezig met innovaties om mobiliteit duurzamer, veiliger en/of bereikbaarder te maken. Daar mogen we een best een beetje trots op zijn”, zegt juryvoorzitter Jan Peter Balkenende. “Met deze verkiezing bieden we innovaties een podium om ze bekend te maken bij het grote publiek, of het nu om producten, diensten of servicetechnologieën gaat. Daarom roep ik alle organisaties in de automotive sector op om hun innovaties bij ons aan te melden.” Inschrijven kan tot 1 oktober 2023 via de website van de stichting. Uit alle inzendingen kiest een deskundige jury een aantal finalisten. Op 5 februari 2024, over precies 7 maanden, worden de winnaars tijdens een feestelijk event bekend gemaakt.

Eerdere winnaars

De eerste editie van de Automotive Innovation Award vond plaats in 2015. In dat jaar won het online parkeerreserveringsplatform Moby Park de prijs. In latere edities volgden onder meer TomTom, NXP en Dutch Green Carbon (in 2017) en Punch Powertrain, Monotch en Lightyear (in 2019). In 2021 gingen PowerD (tegenwoordig: Groendus-PowerD) en Ebusco 3.0 er als winnaars met de Award vandoor. "De Automotive Innovation Award was een fantastische waardering van onze aanpak en heeft veel deuren voor ons geopend“, zegt Pieter Willems van Groendus-PowerD. “Met onze slimme laadoplossingen kunnen bedrijven hun elektrische auto's op de beste momenten opladen. Dat helpt om groene energie beter te benutten, de balans op het elektriciteitsnet te bewaren en kosten te besparen.“

Ebusco richt zich op het ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van 100% elektrische stads- en streekbussen en de bijbehorende ecosystemen. Peter Bijvelds van Ebusco: “Als jonge onderneming moet je hard werken om investeerders te overtuigen van je plannen. De Automotive Innovation Award is een erkenning voor onze innovatiekracht door de mobiliteits­branche. Dat heeft ons zeker op weg geholpen bij onze beursgang in oktober 2021.”

Te winnen: vier awards

Met welke innovaties maken we mobiliteit veiliger, duurzamer en bereikbaarder (ofwel: betaalbaarder en toegankelijker) voor iedereen? Dat is het centrale thema voor de Automotive Innovation Award 2024. Ook nieuw is dat de aanmeldingen meedoen in de categorieën duurzaamheid, veiligheid en bereikbaarheid. In elke categorie is een award te winnen. Daarnaast is er een vierde award en dat is de hoofdprijs.

Het juryproces

De inschrijving voor de Automotive Innovation Award 2024 is vanaf nu geopend. Aanmelden is tot 14 oktober 2023 mogelijk via www.automotiveinnovationaward.nl. Een onafhankelijke vakjury onder leiding van Jan Peter Balkenende beoordeelt de inzendingen op innovatiekracht, impact en implementatie. De jury nomineert per award maximaal vijf innovaties voor de volgende ronde. De genomineerden ontvangen vervolgens een uitnodiging om hun innovatie aan de jury te presenteren. Drie van de vijf genomineerden gaan door naar de finale op 5 februari 2024. Dan, tijdens het exclusieve ‘Automotive Innovatiediner’, worden de winnaars van de AIA 2024 bekendgemaakt.