Vanavond zijn er vier innovaties bekroond met Nederlands’ meest prestigieuze prijs op het gebied van mobiliteit: de Automotive Innovation Award (AIA). TomTom sleepte met Orbis Maps zowel de hoofprijs voor de innovatie met de grootste impact als de award in de categorie Bereikbaarheid in de wacht. In Orbis Maps worden kaartlagen van TomTom gecombineerd met data uit auto’s en data van andere aanbieders. Door de realtime integratie van de verschillende kaartlagen ontstaat het grootste kaart ecosysteem ter wereld.
LeydenJar ontving de award in de categorie Duurzaamheid voor hun werk aan de ontwikkeling van een anode – de minpool van een batterij - gemaakt van puur silicium. Total Safety Solutions won met hun Emergency Plug® voor elektrische voertuigen de Award voor Veiligheid en InMotion, met studenten van de TU Eindhoven, ging aan de haal met de Student Award voor de ontwikkeling van de Next Generation Battery Pack, het snelst opladende batterijpakket in een racewagen ter wereld.
Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende, die de prijzen uitreikte, roemde zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de ingezonden innovaties. “We laten zien dat wij als klein land wereldwijd impact maken met onze innovaties. Daarom verdienen deze innovaties alle aandacht!”
Hoofdprijs en Award in de categorie Bereikbaarheid: TomTom
Iedere techgigant maakte tot voor kort zijn eigen basiskaart met daarbovenop hun eigen, unieke kaartlagen. TomTom is grondlegger van het Overture platform, waar het samen met Meta, Microsoft en Amazon één open source basiskaart biedt. Publieke en private partijen kunnen hun unieke kaartlagen via het Overture platform (gratis of betaald) aanbieden. Orbis Maps is het product van TomTom waarbij het haar eigen kaartlagen, voor autonoom rijden, realtime kan combineren met data uit auto’s en data andere van aanbieders. Zo ontstaat het grootste ‘kaart ecosysteem’ ter wereld. Met deze Nederlandse innovatie kan de hele wereld, door de hele wereld, in kaart gebracht worden.
Award in de categorie Duurzaamheid: LeydenJar
LeydenJar werkt aan de ontwikkeling van een anode – de minpool van een batterij - gemaakt van puur silicium, waarmee een 70% hogere energiedichtheid kan worden gehaald. In vergelijking met een traditionele batterij met dezelfde grootte betekent dat: hoge capaciteit, razendsnelle laadmogelijkheden, verlaagde milieu-impact, verlaagde CO2-uitstoot en lagere productiekosten. Of er kunnen dezelfde prestaties worden gerealiseerd, maar dan met een veel kleinere batterij. Dat helpt om elektrisch rijden betaalbaarder en toegankelijker te maken.
Award in de categorie Veiligheid: Total Safety Solutions
Total Safety Solutions heeft een universele ‘stop’ ontwikkeld voor elektrische voertuigen: de Emergency Plug®. Hiermee worden elektrische en hybride voertuigen in geval van nood of bij onderhoudswerkzaamheden direct onklaar gemaakt. Dat voorkomt onvoorspelbaar gedrag en creëert een veilige werkomgeving. Het anders zo uitgebreide - per voertuig verschillende - protocol wordt zo voor ‘first responders’ teruggebracht naar enkele seconden.
Student Award: TU Eindhoven (InMotion)
De ‘Next Generation Battery Pack’ kan in minder dan 4 minuten opladen en is op dit moment het snelst opladende batterijpakket in een raceauto ter wereld. Dat maakt ‘Electric Refueling’ mogelijk, waarbij een oplaadbeurt van een elektrische auto net zo snel is als een tankbeurt met fossiele brandstof. Om de warmte - die bij het snelle opladen van de batterij vrijkomt - uit het pakket te onttrekken is ‘Cell-level cooling’ toegepast, het individueel koelen van elke cel.
Automotive Innovatiediner
De lustrumeditie van de uitreiking van de Awards vond plaats in Studio 21 in Hilversum, waar voor deze gelegenheid een exclusief Automotive Innovatiediner was georganiseerd. Onder leiding van presentator Roelof Hemmen was er een aantal boeiende gesprekken te beluisteren over de thema’s bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Ook kregen de bijna 300 gasten een interessante presentatie voorgeschoteld van Stephan Herbst. Hij is bij Toyota Motor Europe verantwoordelijk voor de ontwikkelingen binnen waterstof en duurzame mobiliteit. De hoofdrol werd echter opgeëist door de 11 finalisten van de Automotive Innovation Award.
Het event vormde het sluitstuk van een traject dat de afgelopen zomer werd ingezet met een oproep aan innovatieve organisaties in de Nederlandse automotive sector om zich in te schrijven voor de AIA. Aan die oproep werd massaal gehoord gegeven: de jury ontving maar liefst 43 inzendingen, een record. De winnaars van vanavond hebben uiteindelijk alle andere inzendingen - die ook allemaal te bekijken zijn op de website van de AIA – achter zich gelaten. “Om voorop te blijven lopen op het gebied van innovatie is het belangrijk dat marktpartijen, privaat en publiek, elkaar in Nederland weten te vinden, kennis delen en (blijven) samenwerken,” aldus Balkenende. “Daarom blijft de Automotive Innovation Award zo relevant!”
Stichting Automotive Innovation Award
De Automotive Innovation Award (AIA), een initiatief van ANWB, BOVAG, LeasePlan, RAI Automotive Industry NL, RAI Vereniging en Roland Berger, wordt elke twee jaar toegekend door de onafhankelijke Stichting Automotive Innovation Award. Deze award belicht innovaties in de Nederlandse automotive sector, die jaarlijks goed is voor een omzet van 90 miljard euro en 100.000 banen. De AIA focust op uitdagingen zoals milieubelasting en de transitie naar duurzamere mobiliteit, en staat open voor diverse partijen binnen de mobiliteitsbranche. De inzendingen worden beoordeeld op hun innovatieve waarde, impact op mobiliteit, economisch rendement en toepasbaarheid, met als doel de innovatiekracht van de sector te versterken.