De enorme interesse in de regeling bevestigt de bereidheid van ondernemers – met name transporteurs en vervoerders – om over te schakelen op emissieloos transport. Tegelijkertijd toont het aan dat financiële ondersteuning cruciaal blijft om deze transitie haalbaar te maken. RAI Vereniging benadrukt dat dergelijke regelingen van groot belang zijn om transportondernemers te ondersteunen bij de overstap naar schone, zuinige en duurzame voertuigen.
Belang van financiële ondersteuning
Als branchevereniging voor onder andere importeurs en fabrikanten van zware bedrijfswagens onderstreept RAI Vereniging dat de transportsector haar verantwoordelijkheid neemt in de verduurzaming van het wegtransport. Om deze transitie te versnellen, moeten de juiste randvoorwaarden worden gecreëerd en zijn forse investeringen nodig. De AanZET-regeling speelt hierin een essentiële rol.
Pleidooi voor een technologieneutraal beleid
Naast financiële ondersteuning is het wegnemen van andere knelpunten essentieel om een doorbraak van zero-emissie trucks mogelijk te maken. RAI Vereniging pleit daarom voor een technologieneutraal beleid waarin álle duurzame aandrijflijnen worden gestimuleerd: elektrisch, waterstof en hernieuwbare brandstoffen. Dit is noodzakelijk om een breed scala aan transportbedrijven een realistische route naar verduurzaming te bieden.
Definitie emissieloze vrachtauto
RAI Vereniging is daarom verheugd dat het begrip emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto door Europese Unie is aangepast. Hierdoor komen voertuigen met een waterstofverbrandingsmotor (H2ICE) ook voor subsidie in aanmerking. Dit geldt ook voor de Tijdelijke subsidieregeling zero-emissie mobiliteit (SWIM). Hoewel er nog zeer kleine hoeveelheden stikstofoxiden en roetdeeltjes vrijkomen bij deze vrachtauto’s, kwalificeert de EU deze volgens de nieuwe CO2-emissienormen wel als emissieloos.
Randvoorwaarden nog onvoldoende op orde
Om zero-emissie vrachtwagens optimaal in te zetten, moeten ook de benodigde randvoorwaarden op orde zijn. RAI Vereniging wijst op het tekort aan snellaadstations en de beperkte capaciteit bij energie- en netbeheerders. De vereniging heeft eerder al een ‘laadpaalalarm’ afgegeven, omdat zonder laadinfrastructuur de inzet van elektrische vrachtwagens wordt belemmerd. Alle behaalde CO2-winst is van cruciaal belang voor de toekomst, en een breed pakket aan maatregelen is nodig om de transitie naar emissieloos transport te versnellen.