Nieuws

Elektrische aandrijflijn voor opleggers yDrive levert tot wel 40% brandstofbesparing op

Een consortium van zes partijen heeft onder de projectnaam yDrive een elektrische aandrijflijn voor trailers ontwikkeld en gebouwd en start binnenkort met het testen en demonstreren. Door trailers uit te rusten met deze baanbrekende yDrive technologie, verandert elke brandstoftruck in een hybride combinatie, terwijl de toepassing de actieradius van elektrische trucks vergroot. yDrive beschikt over regeneratief remmen, waardoor een batterijpakket wordt opgeladen tijdens het vertragen of bergafwaarts rijden. Wanneer er wordt versneld, treedt de emissievrije power assist in werking.

Elektrische aandrijflijn voor opleggers yDrive levert tot wel 40% brandstofbesparing op

Volgens Martin van Willigen, Founder and Managinging Director bij Econogy en initiatiefnemer van yDrive, zijn zware bedrijfs­wagens verantwoordelijk voor meer dan 6 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Europa. Om de ambitieuze Europese zero emissie doelstellingen in 2050 te halen, moeten zware bedrijfs­wagens nog dit decennium de CO2-voetafdruk met 45 procent verminderen en tegen 2040 zelfs met maar 90 procent. Dit lukt alleen, beklemtoon Van Willigen, door grotendeels elektrisch te gaan rijden.

Ongebruikt potentieel benutten

De groei van elektrisch vrachtvervoer verloopt echter trager dan voorzien. Naar verwachting is slechts 10 procent van het Europese truckpark in 2030 elektrisch, en in 2040 slechts 50 procent. yDrive wil dit gat dichten. ‘Door het ongebruikte potentieel van trailers te benutten, zijn we vastbesloten om de ambitieuze groene transportagenda van Europa werkelijkheid te laten worden. Een recente simulatiestudie van TNO heeft het opmerkelijke potentieel van onze technologie aan het licht gebracht. Een drie-assige trailer die met onze elektrische yDrive aandrijflijn is uitgerust kan tot wel 40 procent brandstof besparen tijdens stads- en regionale distributie.’

Robuuste e-as

Het belangrijkste voordeel van yDrive is dat het bewezen concepten uit de truck- en trailer­industrie combineert en tegelijkertijd gebruik maakt van de bestaande schaalvoordelen. De dwarsgeplaatste en geïntegreerde e-motor blijft binnen het werkingsgebied van de trailer luchtvering, waardoor naadloze integratie in het trailerchassis mogelijk is. De e-as voldoet aan de (industrie)eisen die gelden voor remmen en luchtvering, zodat de overige trailerassen standaard kunnen blijven.

Bijzondere batterijtechnologie

Rob van Gils, Managing Director bij DLS-Drive Line Systems, wijst erop, dat er is gekozen voor een zogeheten LTO batterijchemie (Lithium Titanium Oxide). Deze chemie maakt het mogelijk om de batterij zeer snel te ontladen op de momenten dat het voertuig maximale energie vraagt en ultrasnel op te laden tijdens het regeneratieproces bij afremmen. ‘Hierdoor kunnen wij werken met een zeer kleine batterij voor stads- en regionale distributie, vanwege de vele rembewegingen. Een ander voordeel is de ultra lange levensduur van ruim 20.000 cycli, waardoor de levensduur van de trailer wordt overtroffen’.
Arno van der Steen, Manager Smart Mobility bij V-Tron, laat weten dat V-tron voor dit project de control unit en een speciaal algoritme heeft ontwikkeld voor zowel een basis versie als een een geavanceerde versie die de efficiëntie van yDrive nog verder verhogen.

Consortium

Het consortium dat de elektrische aandrijflijn voor trailers ontwikkelt, bouwt en demonstreert, staat onder aanvoering van Econogy dat zich, samen met TNO, RAI Vereniging, THT New Cool, V-tron en DLS-Drive Line Systems, inzet voor een duurzame toekomst in het wegtransport. Het innovatieve yDrive project wordt medegefinancierd door de provincie Flevoland en de DKTI-Transport regeling van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.