Importauto’s: het grootste risico
Bij geïmporteerde auto’s was de schade in 2023 maar liefst 91 miljoen euro. Ongeveer 20% van de geïmporteerde auto's heeft een teruggedraaide teller. Vooral voertuigen uit Duitsland brengen een groot risico met zich mee, aangezien tellerstanden daar niet centraal worden geregistreerd. België vormt hierop een positieve uitzondering, omdat ze als een van de weinige landen wel een centrale tellerstandendatabase hebben.
Minder tellerfraude bij Nederlandse auto's
Goed nieuws komt van het Nederlandse wagenpark: hoewel er in 2023 nog steeds 73.198 trendbreuken zijn geconstateerd, is het totaal aantal voertuigen met teruggedraaide tellers aan het dalen. Dit vertegenwoordigt een schade van 70 miljoen euro. Gelukkig toont dit een afnemende trend.
Voorlichting en bewustwording blijven cruciaal
De strijd tegen tellerfraude is nog lang niet gestreden. Daarom werken VAT en RDW intensief samen om consumenten te informeren en te beschermen. Via het RDW-voertuigrapport en adviezen om voertuigen bij betrouwbare bedrijven te kopen, blijft bewustwording een belangrijk speerpunt.
Over Vereniging Aanpak Tellerfraude
De Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) is een samenwerkingscollectief van BOVAG, RAI Vereniging, ANWB, KNMV en NKC. Samen met de RDW zet VAT zich in om tellerfraude te bestrijden. VAT vertegenwoordigt de stem van de voertuigbranche en autobezitters, en speelt een essentiële rol in de publiek-private samenwerking met de overheid.
Lees hier het nieuwsbericht op de website van VAT: Forse schade door terugdraaien tellers – Vereniging Aanpak Tellerfraude